Gázpedál nélkül nem megy

Svédország–Magyarország 2-0; ennél nem születhetett volna egyértelműbb papírforma-eredmény a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők pénteki, stockholmi nyitányán. Fogalmazhatnánk úgy is, az erősorrend szerint összeállított második és negyedik kalap között éppen két fok, azaz két gól a különbség. No meg legalább még egy Ibrahimovic; a mi válogatottunk viszont egyelőre nem leli vezérét, de holnapra, a moldávok ellen nem ártana megtalálni, a góllövő cipővel együtt.

Deák Zsigmond
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boronghatnánk rajta, hogy a szombati svéd lapok egyike sem közölte a pénteken késő este Európa-bajnoki selejtezőt játszott magyar labdarúgó-válogatott öszszeállítását, de ha jobban belegondolunk, minek is? A skandináv olvasók úgysem ismerik a mieinket, akik közül nehéz lett volna bárki teljesítményét kiemelni, Rudolf Gergelyt is amolyan szükségmegoldásként választották a meccs legjobb magyarjának. Ez nem azt jelenti, hogy reménytelenül teljesített a nemzeti gárda, az első félidő például egészen elviselhetően sikerült, a második viszont nem, a 2-0-s eredmény önmagáért beszélt. Egervári Sándor szövetségi kapitány pedig helyszíni érdeklődésünkre így: „A szünetig elfogadható teljesítményt nyújtottunk, aztán viszont fölénk kerekedett az ellenfél, amely több klasszissal és nemzetközi rutinnal rendelkezik, mint mi. Minden csapat annyit kezdeményez, amennyit a rivális enged, nekünk most keveset engedett. Nem számítottam rá, hogy fejjel ver meg minket a svéd csapat, hiszen több magas, jól fejelő játékossal rendelkezünk. Azért többekkel elégedett voltam, de az egyéni értékelést mindig az öltözőben tartom, nem a nyilvánosság előtt.”
Azért egy csere a szünetben egyértelmű értékelésnek számít mindenki számára, nem véletlenül mondta ennek „elszenvedője”, Dzsudzsák Balázs a repülőtérre tartó buszra szállva a telefonba valakinek: „Már hogyne lennék ideges?” Azóta Egervári nagyszerű pedagógiai érzékkel már beszélt a PSV Eindhovenben rendre kiváló, a válogatottban viszont visszafogott teljesítményt nyújtott játékossal, megnyugtatva őt, hogy továbbra is számít rá, például holnap Moldova ellen, ahol nem ki-kimaradozó védekezésén, hanem kiváló támadó szellemén lehet a hangsúly. Csakúgy, mint Gera Zoltánnak, akire a csapatkapitányi mellett a vezér szerepét is ráosztotta a szakvezető, ám a Fulham középpályása a Rasunda Stadionban kevéssé tudott ennek megfelelni.
Ellentétben Zlatan Ibrahimoviccsal. A Barcelonából a Milanba került csatár fickándozott kötetlen irányító feladatában, s bár gólt nem rúgott, a mezőny legjobbjának bizonyult. No meg legalattomosabbjának is, amit a második svéd gól előtti lökése, valamint Juhász megtorlatlanul maradt letaposása is jelzett. „Szabadon szerettem volna játszani, mint a madár, s élvezni a játékot, ez sikerült is. Viszont
annyit futottam, hogy elfáradtam a végére, azért néha még ekkor is felpörgettem a fordulatszámot” – fogalmazott az Expressen című lapban a klasszis, aki sportszerűtlenségét nem kommentálta, sőt, a magyar ideges rugdosódását emlegette. Erik Hamrén szövetségi kapitány autós metaforát használt értékelésében: „Olyan érzésem volt az első gól után, hogy a csapat végre levette a lábát a fékről, s elkezdte nyomni a gázpedált. A kényszerű cserék sem zavartak meg minket, így fölül tudtunk kerekedni az egy félidőn át a vártnál jobban játszó magyarokon.” A holland AZ Alkmaar két gólt szerzett védekező középpályása, Pontus Wernbloom elárulta, második találata taktikai fegyelmezetlenség eredménye: „Szóltam Sebastian Larssonnak, hogy lépjen hátra a helyemre a szögletnél, hátha megint betalálok fejjel. Bár lábbal, de sikerült. Előtte Zlatan tényleg lökött ugyan kicsit, ám ennél keményebb is előfordul ilyenkor. Ez volt pályafutásom eddigi legjobb meccse!”
Erről van szó. A svédeknek volt egy Ibrahimovicuk, egy kiemelkedőt nyújtó másik játékosuk, és több olyan, aki jó közepes európai klubjában rendszeresen szerepelve a válogatottban sem vallott szégyent. Utóbbi két feltétel számunkra is követhető, sőt, követendő példa, mondjuk már holnap Újpesten, a moldávok ellen. Akiket – bár pénteken legyőzték a finneket – mégiscsak az ötödik kalap vetett ki magából. Ez pedig legalább egyfokozatnyi különbséget jelenthetne a mi javunkra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.