GM-burgonya Svédországban

Választ vár az Európai Bizottság a BASF vegyipari konszern képviselőitől arra, miként jelenhetett meg az Amadea genetikailag módosított (GM) kísérleti burgonya Svédországban. A német cég szerint véletlenül keveredhettek össze a vetőmagok. Hasonló furcsa véletlenekre már korábban is volt példa.

Győr Ágnes
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fel akarta gyújtani magát egy gazda. A vajdasági Hódság községhez tartozó Paripás (Ratkovo) határában a rendőrség és a mezőgazdasági minisztérium szeptember 1-jére virradóra megsemmisítette a terményt több, a törvényileg tiltott génmódosított szójával bevetett, fertőzött területen – számolt be az esetről a Vajdaság Ma hírportál. A traktorok váratlanul jelentek meg, amikor a földművesek még aludtak. Azért tettek így, hogy elkerüljék az összetűzést a dühös parasztokkal, akik korábban három ízben is meggátolták a szójaföldek visszaszántását. Egy paraszt elkeseredésében benzinnel lelocsolta s fel akarta gyújtani magát, de idejében megakadályozták tettének elkövetésében.


Brüsszelbe rendelte az Európai Bizottság a német BASF vegyipari konszern képviselőit, miután a nem engedélyezett Amadea transzgenikus kísérleti burgonyafajta egyedeire bukkantak Svédország északi részén. A vetésterületet egy Amflora burgonyafajta termesztésére jelölték ki. A földeken még júniusban, egy rutinellenőrzés közben bukkantak a 47 Amadea- növényre 680 ezer Amflora-tő között. Az előzetes vizsgálatok szerint vetőmag-keveredés okozhatta a hibát. A BASF közleménye szerint a vetésterületeket rendszeresen ellenőrzik, s a cég maga értesítette a svéd nemzeti agrárhatóságot és az Európai Bizottságot a történtekről.
A genetikailag módosított Amflora burgonyafajta termesztését, az ipari nyersanyag előállításából származó melléktermék takarmányként való hasznosítását hoszszas vita után idén márciusban engedélyezték az unióban. Elméletileg ehető a genetikailag módosított (GM) krumpli, magas keményítőtartalma miatt azonban emberi fogyasztásra gyakorlatilag alkalmatlan – olvasható az MTI jelentésében. Idáig Svédországon kívül csak Csehországban és Németország egyes területein kezdték el termelni. Az előkerült Amadea termesztését azonban nem engedélyezték, ezzel a BASF biotechnológiai leányvállalata kísérletezik.
Nem lepődtünk meg azon, hogy a BASF körül ilyen botrány robbant ki, ugyanis itt, Németországban volt már hasonló esetre példa 2007-ben – mondta el lapunknak Heike Moldenhauer, a németországi Föld Barátai szervezet munkatársa. A géntechnikai szakértő elmesélte, hogy három évvel ezelőtt egy BASF-nek dolgozó gazda földjén az akkoriban még nem engedélyezett Amflora krumpli jelent meg. Akkor is azt állította a cég, hogy véletlenül fordult elő, de ezt nehéz elhinni – hangsúlyozta. – Nálunk szigorúan ellenőrzik, hogy melyik földet vethetik be a gazdák GM-magokkal. A hatóságok a BASF-et is megkérték, hogy jelentsék, hol folytatnak ilyen tevékenységet. Kiderült azonban, a megadott területeken nincs semmi, míg más, fel nem tüntetett parcellákon GM-növények termelése folyik. A történtek ellenére komolyabb szankciókkal már akkor sem sújtották a konszernt. Mindössze arra kötelezték a hatóságok a gazdát, hogy semmisítse meg az adott földön előállított terményt.
Stefanie Hundsdorfer, a Greenpeace EU agrárpolitikával foglalkozó tanácsadója szerint a mostani botrány után a svéd hatóságnak a génszennyezett szántóföldön nőtt összes növény megsemmisítését is el kellett volna rendelnie. A BASF-nek pedig ellenőriznie kell az Amflora-ültetvényeket, és megsemmisíteni minden olyan szántó termését, amelyen kimutatható a génszennyezés – derült ki a szervezet szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményéből. A vegyipari konszern szerint megvizsgálták a szóban forgó területeket, máshol azonban nem találtak engedéllyel nem rendelkező Amadea-növényeket.
A magyar kormány nálunk betiltotta az Amfora burgonya termelését, s az év elején Ausztriával és Luxemburggal karöltve az Európai Bírósághoz fordult. A három ország szerint a bizottság nem vette figyelembe a tagállamok aggályait, mielőtt zöld utat biztosított volna a GM-terménynek – tudta meg lapunk Fidrich Róberttől, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetőjétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.