Gogol, Karol Wojtyla, Márai Sándor

A súlyos lélektani drámától, robusztus operáktól egészen a szirupos operettig minden megtalálható a magyar színházak 2010–11-es szezonjának kínálatában. A vidéki teátrumok évadkezdése előtt Debrecentől Sopronig tekintjük végig, mire is készülnek a társulatok.

Makrai Sonja
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Debrecen tartja a merészen fiatalos, mégis klasszikus, kidolgozott irányvonalat. A Csokonai Színház a szokásokhoz tartva magát operabemutatóval indítja az évadot: Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját a Gyulai Várszínházzal közösen mutatják be szeptember 24-én Szabó Máté rendezésében. Úgy, ahogy Erkel eredetileg megálmodta. További operák is újonnan repertoárra kerülnek: Prokofjev A tüzes angyalát Silviu Purcarete elképzelése szerint játszszák majd – ez a darab az Armel operaverseny és -fesztivál programjába is meghívást kapott –, Kodály Zoltán Háry János című daljátékát Szinetár Miklós rendezi, Bizet Carmenjét pedig Nadine Duffaut állítja színpadra. Ikaroszi vállalkozásba fogott a prózai társulat: a Mesés férfiak szárnyakkal (Gagarin) című, nemrég napvilágot látott színművet, amelyet Szénási Miklós, Oleg Zsukovszkij és Lénárd Ödön közösen jegyez. Az ukrán születésű Gogol elmaradhatatlan groteszk korképe, A revizor különös hangsúlyt kap. A darabot ugyanis a neves ukrán színházcsináló, Vladisz-lav Troickij rendezi. A Konsztan-tyin Sztanyiszlavszkij által alapított moszkvai Művész Színház rendezője Viktor Rizsakov Csehov Három év című kisregényét viszi színre. Bemutatják Ludas Matyi történetét Szőcs Géza átiratában, valamint A gyertyák csonkig égnek című Márai-regény adaptációját.
A tatabányai színház igen bátran viseli az elvonások következményeit és a megnövekedett fenntartási költségek okozta nehézségeket. A Jászai Mari Színház vezetősége nem hátrált meg, inkább kényszerdöntést hozott: saját előadások helyett meghívott produkciókból próbál műsort összeállítani. Így a következő évadban látható lesz az egri színház Csörgess meg! című szösszenete, a budapesti Katona József Színház A hős és a csokoládékatona című produkciója, Kern András monoelőadása, A kellékes. A szűkös évad ellenére gyerekeknek szóló darabok is lesznek: a kaposvári Csiky Gergely Színház, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház, a Tintaló Társulás és Méhes Csaba és a Brass int the Five egy-egy előadása.
Kecskeméten a Claude Michel Schönberg–Alain Boublil szerzőpáros Nyomorultak című musicaljét szeptember 24-én mutatják be Korcsmáros György rendezésében. A Thália Színház társulatával Darvasi László és Ganxsta Zolee Popeye, valamint Székely János Caligula helytartója című darabját mutatják be, a Karinthy Színházzal karöltve pedig Márai Sándor Eszter hagyatéka című regényének színpadi adaptációját és Somerset Maugham Csodás vagy, Júlia című darabját viszik színre. Szász János idén is rendez Kecskeméten: most Ljudmila Ulickaja Orosz lekvár című darabját. Cseke Péter, a színház igazgatója a II. János Pál pápa (Karol Wojtyla) fiatalon írt, Az aranyműves boltja című művét rendezi.
A Szegedi Nemzeti Színházban is a klasszikus művek kerültek inkább előtérbe. Az évad október 8-án Moliére két komédiájának öszszedolgozásával indul: A fösvényt és a Képzelt beteget Bodolay Géza fordította és rendezi. Kosztolányi Dezső Édes Annáját, a fennhéjázás bűnmeséjét Keresztes Attila rendezi meg novemberi bemutatóként. A színház művészeti vezetője, Juronics Tamás Kodály daljátékát, a Háry Jánost alkalmazza színpadra. Bemutatják még Csehov Három nővérét, Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét, Verdi Traviata és Csajkovszkij Anyegin című operáját. A Szegedi Kortárs Balett két új előadást tervez: az egyik alapja Liszt Ferenc Infernója. Haláltánc, Mefisztó-lények, alvilági látomások. A Testek filozófiája viszont kísérleti jellegű előadásnak ígérkezik.
A soproni Petőfi Színház évada mindennél könnyedebbnek mutatja magát. Az Apostol együttes számait Vajda Anikó fűzte össze, és egy egyszerű történettel felöntve tette egész estés darabbá. A Nem tudok élni nélküled című „musicalt” Böhm György rendezi. Zenés darabból Sopronban nem lesz hiány az évadban: bemutatják még a La Mancha lovagját és a Nyolc nő című darabot is. Előbbit Huszti Péter, utóbbit Csiszár Imre olvasatában. Műsorra kerül még Alekszej Arbuzov Kései találkozás című, kétszereplős története a Piros Ildikó és Huszti Péter színészházaspár játékában, Nino Manfredi és Nino Marin munkája, a Könnyed erkölcsök Koncz Gábor rendezésében. A dráma mintha háttérbe szorult volna: Katona Bánk bánja mellett csupán Spiró György Kvartettje és Camus Félreértése szerepel itt a műsortervben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.