Hangyák és zacskók

Hegyi Zoltán
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban a szárnyas hangyák édesítették meg a természetbarátok életét. Ilyen intenzív találkozásra a környékünkön eddig többnyire tavasszal, nyár elején volt példa, amikor is menetrendszerűen bemasíroztak a házba, és rövid időre átvették a hatalmat a pincétől a padlásig. Most azonban a násztáncukat csodálhatta meg közvetlen közelről az is, aki egyáltalán nem akarta. Az aktus idejére a begerjedt résztvevők milliószámra hagyják el a hangyaállamokat, és felrepülnek a magasba, hogy ott válasszanak maguknak párt. A hangyák közül eközben rengetegen a vízbe hullnak, ezt megérzik a küszök, és hamarosan bugyog a víztükör, apró, ezüstös hátak villannak a bágyadt napfényben, amire persze megmozdulnak a harcsák és a süllők is.
A szeptemberben még a partokon üldögélő horgászban ennek hatására rövid időre felhorgad a vak remény, de elmolyolhat egy darabig azon is, mi minden vándorolhat még a világ vizeiben.
A HealtheBay.org nevű környezetvédő mozgalom kisfilmjében például megfigyelhető, amint egy kaliforniai bevásárlóközpont elől elszabadult nejlonzacskó számtalan kalandon át (majdnem felkapják, kis híján felakad egy fára, megvív egy kutyával) végül eléri az óceánt, és csatlakozik sok millió társához egy szemétszigeten. Ilyen nagyméretű, műanyagdarabkákból álló foltokból rengeteg úszik az Atlanti-, az Indiai- és a Csendes-óceánon is, és elgondolkodtató, mit lehet csinálni velük, ha már ott vannak. Mondjuk az is egy opció, hogy nem vesz senki műanyag palackos ásványvizet (a kiürült cuccot tonnaszám süllyesztik a tengerekbe), oszt’ akkor majdcsak nem gyártják, de ettől sajnos még messze vagyunk. Addig is az Amerikai Kémiai Társaság ülésén arról számoltak be a kutatók, hogy az eddig kinyiffanthatatlannak gondolt műanyag meglepően gyorsan elbomlik a vízben. A tudósok eddig úgy vélték, hogy a borzalmas látványon túl a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha az állatok lenyelik a műanyag tárgyakat, vagy beléjük gabalyodnak. A japán Nihon Egyetem vegyésze, Katsuhiko Saido és munkatársai azonban most arra figyelmeztetnek, hogy az óceánokban úszó műanyag viszonylag gyorsan lebomlik az esőzések és a napsütés hatására. A kutató szerint a habosított műanyagok közé tartozó polisztirén egy éven belül bomlani kezd, és potenciálisan mérgező anyagok szabadulnak fel. Ezek pedig károsíthatják az állatok hormonháztartását, és jelentős hatást gyakorolhatnak a szaporítórendszerre. Akkor már inkább a szárnyas hangyák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.