Hatvanhárom ügyet titkoltak el Bajnaiék

Hatvanhárom eltitkolt és a közkasszát hátrányosan érintő ügyre derített fényt a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság. A napvilágra került esetek között százmilliárdos és százezres tételek is szerepelnek.

Jakubász Tamás
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanhárom eltitkolt és komoly kiadásokkal járó ügyre derített fényt a gazdasági tényfeltáró bizottság. A grémium munkájáról tegnap a testület vezetője, Varga Mihály tájékoztatta a közvéleményt. A Miniszterelnökség államtitkára bevezetőként felidézte: a bizottság azt a feladatot kapta, hogy valós képet alkosson a gazdaság jelenlegi állapotáról. Tisztáznia kellett, hogy a Bajnai-kabinet hány igen költséges ügyről nem adott számot a kormányváltáskor, hány esetet titkolt el a közvélemény és az új kormányzat elől.
A hatvanhárom ügyben közös, hogy mindegyik hátrányosan érinti az idei büdzsét, vagy a jövő évek költségvetéseit, lyukakat ütve azokon. Varga Mihály elsőként azt említette meg, hogy tavaly a Bajnai-kormány jócskán felülbecsülte a 2010-es adóbevételeket. Mostanra tisztán látszik, hogy ebben az esztendőben társasági adó címén ötvenmilliárddal, személyi jövedelemadó címén negyvenmilliárddal, míg jövedéki adóból harmincmilliárddal kevesebb érkezik a vártnál a közkasszába. Pusztán ez a tétel 120 milliárdos gondot okozott az idei esztendő büdzséjében. Komoly summát emészthet fel a Vértesi Erőmű ügye is, amelynél akár 25-35 milliárd forint közötti összeg kifizetésére kötelezhetik az államot – ezzel a kiadással szintén nem számolt az előző kabinet. Folytatva a sort Varga Mihály felhozta a nemzetközi szervezeteknek utalandó magyar tagdíjakat. Hazánk tagja mások mellett az ENSZ-nek és a NATO-nak is, ám a leköszönt szocialista kormány nem különített el pénzt a tagdíjakra – így az erre a célra szánt hatmilliárd forint előteremtéséről a Fidesz-kabinetnek kell gondoskodnia.
A moszkvai kereskedelmi székháznál egymilliárd forint sorsa kérdéses. Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az esetben az állam vagyonvesztését már az arra hivatott hazai szervek vizsgálják. Akárcsak a Magyar Posta székházának ügyét, ahol szintén milliárdos tétel vitatott. A közlekedési vállalatok – a MÁV, a Malév és a BKV – helyzetét is több pénzügyi kérdőjel övezi. Az államtitkár elképzelhetőnek nevezte, hogy a három társaság kifizetetlen számlái, adósságai több tíz milliárdot vihetnek el.
A testület vezetője közölte, hogy a tényfeltáró bizottság nemcsak a nagy, milliárdos horderejű esetekről rántotta le a leplet, hanem a csekélyebb, százezres nagyságrendű, de közfelháborodást kiváltó tételeket is számba vette. Mások mellett így került az összesítésbe a Magyar Fejlesztési Bank brüsszeli külképviselőjének luxusköltekezése, aki 326 ezer forintért vásárolt gyermekágyat.
Varga Mihály elmondta: a hatvanhárom ügy közül több a következő esztendők költségvetését terheli majd, az idei büdzsének két- és háromszázmilliárd forint közötti nehézséget okoztak az eltitkolt esetek. Az államtitkár azonban sietve leszögezte, a kieső összegeket részben a 29 pontos akcióterv intézkedései, részben más, a közkassza állapotát javító gazdasági folyamatok pótolták. A bizottság vezetője azonban figyelmeztetett: nagy a valószínűsége annak, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban újabb nem ismert állami kötelezettségre derülhet még fény. Ezzel együtt a testület arra törekedett, hogy az ügyek feltárásával lezárja az elmúlt időszakot. Ezt szem előtt tartva 64 oldalas jelentést juttatott el a kormányfőnek, amelyben az esetek ismertetése mellett a társadalmi folyamatok és a gazdasági viszonyok elemzését is elvégezte.

Levelet ír a kormány. Két hónapon belül levelet ír Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Európai Központi Banknak, amelyben arról igyekszik meggyőzni az uniós pénzintézetet, hogy Simor Andrásnak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének fizetéscsökkentése indokolt volt. Erről számolt be tegnap a TV2 reggeli műsorában Varga Mihály. Az államtitkár közölte, hogy az Európai Unió más tagállamaiban is mérsékelték a jegybankelnök fizetését. Az MNB függetlenségének megsértése az Európai Bizottság döntése alapján megindított jogvitát, kötelességszegési eljárást eredményezhet. Az MNB a hatályos jogszabályokat megtartja, a jogvitában nem vesz részt – közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.