Húsz pont még hiányzik

Nagyon egymásra talált Sisa Tibor és a Kaposvár. A vezetőedző egy éve idény közben távozott a Honvédtól, a somogyi csapat pedig pocsékul, az utolsó nyolc fordulóban nyolc vereséggel zárta az előző bajnokságot. A jelenlegit viszont annál fényesebben kezdte: hat forduló után tizenhárom ponttal a Rákóczi az első az NB I-ben. Pedig Sisa állítja, az első osztályban sok tekintetben Kaposvárott a legvisszafogottabbak a lehetőségek.

2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sisa Tibor éppen Kaposvár felé autózott, amikor telefonon elértük, ami kínálta az első kérdést.
– A pénteki, budapesti meccset a Vasas ellen önnek találták ki, nemde? A lehető leghamarabb így, ráadásul győzelemmel utazhatott haza, Ludányhalásziba.
– Az edzőnek nem illik leszállni a csapat buszáról. Először én is visszamentem Kaposvárra, s csak utána indultam haza.
– Hetente hányszor ingázik?
– A ludányhalászi kápolnától a Kaposvár tábláig 292 kilométer az út. De olykor, mint most is, nosztalgiából Szlovákián keresztül, az Esztergom, Tatabánya útvonalon haladok. Tatabányán értem el első jelentős sikeremet, a mai napig jó érzéssel gondolok a városra. Nap mint nap nem tehetem meg ezt a távolságot oda-vissza, ezért csak hétvégenként vagyok otthon.
– A családja hogyan viseli az ön kétlaki életét?
– A feleségem nagyon örül neki. Mármint annak, hogy csak Kaposvárról járok haza. Ugyanis néhány órán múlott, hogy nem szerződtem Kuvaitba. Már kinn tartózkodtam az arab országban, délután hatra beszéltük meg a találkozót, amin szinte biztosan aláírtam volna a szerződést. Illés János, a Kaposvár ügyvezetője ezt megelőzően, négykor hívott. Azon nyomban igent mondtam neki.
– S mit szóltak hozzá az arabok?
– Nem hencegni akarok, először dupla, majd tripla fizetést ígértek, de nem fogadhattam el. Az az ars poeticám, hogy magyar edzőnek, ha van rá lehetősége, Magyarországon kell dolgoznia. Persze, fontos a pénz, de én sohasem az anyagiakat mérlegelve hoztam meg a döntéseimet. Megkönnyítette a helyzetemet, hogy Kuvaitban is kerültem már hasonló helyzetbe. Kevésbé ismert, hogy a kilencvenes évek közepén három éven át ott dolgoztam. Marasztaltak, én is megszerettem Kuvaitot, megtanultam arabul, idehaza még nyelvvizsgát is tettem, de amikor letelt a három év, hazajöttem. Pontosabban Fülekre. Én voltam az első magyar edző Szlovákiában, ami kihívást és felelősséget jelentett. S lám, mindennek megvan az értelme. Kaposvárott az egyik légiós, Jawad marokkói, nem titok, az olasz ötödosztályból igazoltuk, másként viszonyul hozzám, mert az anyanyelvén beszélek vele, s a délszláv játékosokkal is szót értek.
– A többiekkel hogyan tett csodát?
– Nem panaszképpen mondom, csak mert tény: a Kaposvár játékosállománya talán a legfiatalabb az NB I-ben, a legkevesebb első osztályú tapasztalattal, s bár nem ismerem a pontos adatokat, abból, hogy a nyáron több kiszemeltünk nem minket választott, hanem például a Siófokot és a Szolnokot, úgy gondolom, a klub költségvetése sem a legmagasabb. NB II-es, NB III-as labdarúgókat és néhány külföldit igazoltunk, szerencsére mindenki vevő a munkára.
– A Honvédnál miért nem érvényesült az ön módszere?
– Azt azért nem mondanám, hogy nem érvényesült. Kiesés ellen küzdő csapatot vettem át, s amellett, hogy bennmaradtunk, megnyertük a Magyar Kupát. Noha nem kizárt, olykor csak testben voltunk tizenegyen a pályán. Úgy érzem, voltak morális problémák, amelyekkel nem tudtam megbirkózni. Nem értettem, miként ismétlődhet meg hétről hétre, hogy miközben az edzésen a játékosok kiválóan dolgoztak, amit dokumentálni is tudtam, hiszen mindenki pulzusórával edzett, így a lazsálókat kiszűrtem volna, a mérkőzéseken ebből semmi sem köszönt vissza.
– Kaposvárott viszont fut a szekér. A jó rajt után változott a célkitűzésük?
– Nincs rá okunk. Nem szégyen, azzal a céllal vágtunk neki az NB I-nek, hogy bennmaradjunk. Ehhez, úgy számolom, 33 pont kell. Húsz tehát még hiányzik. Ha majd az is meglesz, akkor legfeljebb magyarázkodunk, hogy hol kalkuláltuk el magunkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.