Irány nélkül a BUX

Kedvezőtlen makrogazdasági adatok mutattak irányt tegnap az európai tőzsdeindexeknek. A kontinens nyugati felén egy százalék körüli eséseket regisztráltak. Ehhez hasonló, negatív képet mutattak a régió börzéi is: Prága 1,1, Varsó pedig 0,3 százalékot gyengült, míg Moszkva gyakorlatilag stagnált. Budapest – némiképp felülteljesítőként – 0,19 százalékkal került feljebb.

Munkatársunktól
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiszámíthatatlanul mozgott tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. A mutató délelőtt egy hirtelen ugrással nyitott, majd a nap folyamán fokozatosan lecsorgott a negatív tartományba. Végül azonban ismét lendületbe jöttek a vevők, így 43,25 pontos, vagyis 0,19 százalékos emelkedéssel 23 219,24 ponton búcsúztatta a hetet a budapesti index. Emellé az elmúlt három hónap átlagának megfelelő, 18,4 milliárd forintos forgalom párosult.
A nagyok közül legjobban az OTP teljesített. A bankpapírok árfolyama 1,6 százalékot erősödött 10,6 milliárd forintos forgalomban. A Mol – miután cáfolták a vezetőváltásról szóló pletykákat – 1,4 százalékot esett. Az olajtársaság részvényei csaknem négymilliárd forint értékben cseréltek gazdát. A Richter 1,7 milliárd forintos forgalom mellett 1 százalékkal, míg a kisebbik gyógyszergyártó, az Egis 0,3 százalékkal került feljebb. Ezzel ellentétes irányba mozdult a Magyar Telekom árfolyama, amely tegnap 0,4 százalékkal értékelődött le.
Nagyot zuhant a KEG: a hét közepéig robogó papírok csütörtökön 20 százalékkal estek vissza, míg tegnap a kereskedés végén további 19,9 százalékkal adtak kevesebbet a cég papírjaiért az egy nappal korábbi záróárhoz képest.
Rendkívüli közgyűlést tartott tegnap az RFV Regionális Fejlesztési, Beruházó, Termelő és Szolgáltató Nyrt., ahol a cég igazgatósága tízmilliárd forintos kötvényprogramhoz kapott felhatalmazást a részvényesektől. Az RFV a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közgyűlési határozatban a kötvényprogramot „az üzletfejlesztési célok hatékony finanszírozásával” indokolta. A cég szeptemberben eddig két nagy beruházást jelentett be: Zilahon négy év alatt kilencmilliárd forintot, Marosvásárhelyen pedig öt év alatt 6,5 milliárd forintot fektet be a távfűtési rendszerekbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.