(jobb lehet-e a Jobbik )

Kristóf Attila
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, mit tehetnek az úgynevezett nemzeti radikálisok akkor, ha a hatalom, az ország kormányzásának feladata – a választók nagyon erős akaratából – nemzeti érzésű, ám mindig a „józan észre” hallgató pártok kezébe kerül. Ugyanis a radikalizmus egyik ismérve a változások hangos és erőszakos követelése, s ha a változás valóban bekövetkezik, akkor a nyitott kapuk helyzete áll elő, amelyeknek döngetése bizonyára felesleges.
A radikalizmus, bármilyen jellegű, a forradalmárattitűdhöz áll közel, és lényegében a társadalom gyökeres átformálására törekszik. Hogy mely irányban, ez, legalábbis lelki értelemben és a habitus szempontjából lényegtelen. Ortega ironikus megállapítása szerint a forradalmár elsődleges mentális célja és vágya tulajdonképpen arra irányul, hogy a hatalmat birtoklók helyett – akiknek egyik előjoga a vadászat – ők kerüljenek be a vadaskertek csodás birodalmába. Ha ez a helycsere, akár néhány akasztás révén, megtörténik – mi, idősebbek tanúi lehettünk ennek –, a természetes állapot helyreáll, csak nem X. Y. gróf lő kapitális szarvasbikát, hanem, teszem azt, Biszku Béla (a tenisz- és golfpályákra ugyanez vonatkozik).
De megeshet, miként áprilisban Magyarországon, hogy a „forradalomban” a radikálisok lehet hogy részt vettek ugyan, de mellékszerepre kényszerültek. Mondhatni, a választók húzták ki a talpuk alól a szőnyeget, mivel a népakarat szemmel láthatóan nélkülük is beteljesült. A gyűlölt és kárhoztatott elit, amely egy időben, legalábbis elődei révén, forradalmárnak tekintette magát, szégyenteljes vereséget szenvedett és távozott a hatalomból. Bűneinek feltárása folyamatban van, így az úgynevezett radikálisoknak nincs kitől mit számon kérniük. Pedig lételemük és mozgatóerejük a kárhoztatás, s az, hogy az elérhetőnél mindig nagyobbat akarnak, természetesen a nemzet és a nép érdekében. Mi a teendő akkor, amikor ez a nép olyan nagy mértékben fejezte ki bizalmát a hatalmat megtestesítő és birtokló polgári kormány iránt, hogy az utcai politizálás az esetleges kukaborogatással együtt értelmét veszítette?
A radikális ilyenkor vagy örül, hogy az általa harsányan hangoztatott nézetek egy része, csendesebben és szerényebben ugyan, de a politika részévé vált, vagy elkezd a nemzeti kákán csomót keresni, és lesve várja, mikor tesz nemzetietlen lépéseket a kormány. Mivel létezik felfogásbeli különbség a radikálisok és a kormányzó jobbközép pártok között, együttműködésre aligha kerülhet sor, mivel ezt a kétharmados hatalom aligha igényli. Hogy a lényegre térjek: egy úgynevezett radikális (ellenfelei által szélsőségesnek tekintett) pártnak aligha lehet érdeke, hogy a mérsékeltek sikerrel kormányozzanak. Magyarországon ez jelenleg egy dupla csavart jelent, hiszen nem politikai antagonizmusról van szó, hanem különböző nézetekről, viselkedési formákról és kulturális különbségekről. Tiszta vizet öntve a pohárba: a Jobbik csak akkor erősödhet tovább, ha a Fidesz hibákat követ el, illetve ha az ország helyzete – akár objektív körülmények miatt – rosszabbra fordul. Viszont nincs olyan becsületes magyar ember, mondhatnám, nincs olyan hazafi, aki ezt szeretné.
Nem irigylem a Jobbik vezérkarát. Ha a párt megpróbál középre húzódni, elveszíti identitását, s mintegy beleolvad a jobboldal közegébe. Ha pedig különösebb indok nélkül hepciáskodni és kötekedni kezd, akkor elveszíti józanabb híveit.
A „felfelé törés” időszakában az ember hajlamos arra, hogy nagyzási hóbortba essen. Valószínű, hogy ez a korszak a Jobbik számára véget ért. Tehát valamely szerény megoldást kell keresni. Hogy miként, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.