Kikapcsolás helyett legyen új óra!

Milliárdos hitelt halmoztak fel az áramszolgáltatók amiatt, hogy 2008 óta csak 180 napos türelmi idő után szüntethetik meg az áramszolgáltatást a nem fizető ügyfeleiknél. A hitelek kamatai a rendben fizető ügyfelek áramszámláját terhelik, de az adósoknak is jobb lenne, ha a szabályozás megváltozna. A szakemberek szerint az jelentheti a megoldást, ha a tartozókat nem kizárják a szolgáltatásból, hanem villanyórájukat egy olyan szerkezetre cserélnék, amely a feltöltős mobiltelefonokhoz hasonlóan csak akkor működik, ha előre fizet a fogyasztó.

Dékány Lóránt
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Intenzív ártárgyalások. Intenzív és konstruktív tárgyalások folynak a piaci szereplők és a kormányzat között az energiaárakról, pontosabban az áram- és gáztörvény módosításáról, ami az új árképzést is tartalmazza – értesült az MTI piaci forrásból. A téma gazdája, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium még nem kívánt a tárgyalásokról információt adni a hírügynökségnek. Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke korábban lapunknak azt nyilatkozta, hogy szeptemberben megegyeznek az új árképzési rendszerről, és a kormány október 6-án már tárgyal a törvénymódosításokról. Jelenleg a lakossági és kisvállalkozói gáz- és villamosenergia-árakra moratórium van érvényben. Addig marad az árstop, ameddig nem sikerül megállapodni az árképzésről. Szakértők véleménye szerint a kötelező átvétel alá eső áram (KÁT) csomagból ki kellene venni a hővel kapcsoltan termelt áramot, mert a KÁT-ban megjelenő ártámogatással a megújulóenergia-felhasználást kellene ösztönözi, és nem a távhőfelhasználókat támogatni. A gázpiacon más a helyzet – mondta egy, a neve elhallgatását kérő piaci szereplő. A fő probléma most nem is az árszabályozás kérdése, hanem a következő negyedévi felhasználói ár. A földgáz világpiaci ára kismértékben változott, ez akár áremelést sem indokolna, de a forint erőteljes gyengülése hatással van a beszerzési árra.


Családok ezrei kerültek kilátástalan helyzetbe egy olyan rendelet miatt, amelyet paradox módon éppen az ő védelmükre hivatkozva hozott az előző kormány 2008-ban. A megváltozott előírások szerint az addig hatvan napról 180 napra emelték azt a határidőt, amikor az áramszolgáltatók kikapcsolhatták a szolgáltatásból azokat, akik nem fizették ki a villanyszámlájukat, október és április között pedig egyáltalán nem kerülhet sor kikapcsolásra. Mindennek következtében a szegényebb családokban óriási, kezelhetetlen méretű adósság halmozódott fel. Boross Norbert, az Elmű és az Émász szóvivője szerint a helyzet mielőbbi rendezése nemcsak a bajbajutottak, de mindenki érdeke is. Mivel a szolgáltatók a jogszabályi előírások értelmében esetleges veszteségeiket nem finanszírozhatják nyereséget hozó egyéb tevékenységükből, az egyetemes szolgáltatásban elszenvedett bevételkiesést hitelből pótolják. A hitel összege már milliárdos nagyságrendűvé növekedett; a kamatokat minden fogyasztó fizeti.
A helyzet mielőbbi rendezése azért is fontos lenne, mert sok család uzsorásokhoz vagy gyorskölcsönt nyújtó társaságokhoz menekül, hogy hitelből fizesse vissza a tartozását. A kiszolgáltatott emberekre szinte egész iparág épült, információink szerint egy vállalkozó olyan zálogházat akart nyitni, amely kifejezetten a számlatartozással rendelkezőkre épített volna. A szakemberek szerint a tarnabodi modellben alkalmazott előre fizetős órák elterjesztése lehet a megoldás. A programot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival karöltve indította el a Heves megyei település 2004-ben. Ennek részeként szereltek fel több házra is olyan fogyasztásmérő órákat, amelyek, akárcsak egy feltöltőkártyás mobiltelefon, csak akkor működnek, ha tulajdonosuk előre fizet az áramszolgáltatásért.
Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke szerint az előre fizetős órákkal vethetnénk véget a tartozások felhalmozódásának, s ezek révén kezdődhetne meg a tartozások visszafizetése is. – Amikor leszerelnek valahol egy órát, azonnal szereljenek fel egy előre fizetős másikat. Európa több országában működnek előre fizetős gáz- és vízórák is, miért ne működhetnének nálunk is? – nyilatkozta. Elmondása szerint a túl hosszú türelmi idő a bajbajutottakat még nagyobb bajba sodorja, mert ha összegyűlik két-háromszázezer forintnyi tartozás, annak visszafizetése egy szegény család számára megoldhatatlan feladat. Vecsei Miklós tapasztalatai szerint az előre fizetős óra a fogyasztói szokásokat is megváltoztatja, amióta a tarnabodi órák működnek, az érintett családok húsz-harminc százalékkal fogyasztanak kevesebb áramot, mint korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.