Magyarok a Boszporusznál

A Fenerbahce férfi röp- és női kosárlabdacsapata egyaránt a BL, illetve az Euroliga négyes döntőjébe igyekszik, mindkét alakulat magyar mester irányításával. Miközben idehaza a két sportág egyre süllyed, a kontinens sztárcsapatai szívesen alkalmazzák Demeter Györgyöt és Rátgéber Lászlót. A két mestert a 17 milliós metropolis ázsiai villanegyedében látogattuk meg.

Ch. Gáll András
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tesekkürler! – köszöni meg Demeter György ékes törökséggel a pincérnek a roston sült tengeri sügért. A Fenerbahce-elnökség törzshelyén vacsorázunk, a hatalmas kivetítőn a férfi kosárlabda-világbajnokság Törökország–Szerbia elődöntője megy. Az 51 éves röplabda-szakember tizenegyedik évét tölti Törökországban, ma már perfektül beszéli a nyelvet, amit nem sok külföldi edző mondhat el magáról a durván 73 milliós, hatalmas országban. „Annak idején négy évet játszottam a Ziraat Bankasi csapatában, majd edzőként az Erdemirsport irányítottam, most pedig a Fenerbahcénak vagyok az edzője. Kötelességemnek éreztem a török nyelv elsajátítását, nem volt nehéz dolgom, végtére is rokon nép rokon nyelve. A kapi az kapu, az elma az alma, a balta az balta, és a nyelvtan is hasonló” – magyarázza Demeter, aki 2007 decemberében távozott a magyar válogatott éléről, mert természetesnek vette, hogy ha a vezetőség, amely őt szerződtette, megbukott, neki is vennie kell a kalapját. Más kérdés, hogy az új vezetőktől egyetlen marasztaló telefonhívást sem kapott, olyan könnyedén mondtak le róla, mintha itthon hemzsegnének a sztáredzők.
„Megbecsülnek, szinte a tenyerükön hordoznak a Fenernél, itt van a lakásom a sportcsarnoktól ötven méterre, nincs is szükségem gépkocsira – folytatja Demeter. – A fél török válogatott mellett két szerb olimpiai bajnokunk van, Vladimir Grbics mellé az idén leigazoltuk Ivan Miljkovicsot, továbbá a kubai játékmestert, Leonel Marshallt. A BL legjobb négy csapata közé jutás a cél, ha sikerülne, edzői pályafutásom legnagyobb szakmai bravúrjaként emlegetném.”
Rátgéber már járt ott, ahová Demeter és a röpisek vágynak – háromszor a Péccsel, egyszer a Szpartak Moszkvával, sőt, az oroszokkal tavaly Salamancában fel is emelhette az Euroliga-serleget. Egy másik külön versenyben azonban még akad mit behoznia az újvidéki trénernek – kettejüknek együttvéve húsz bajnoki címe van (edzőként), de neki „csak” kilenc, valamennyi a Péccsel, míg kollégájának már tizenegy (Kaposvár, Erdemirspor, Kazincbarcika, Fenerbahce).
„Nem lesz könnyű dolgom – mereng a 44 éves, vajdasági születésű mester, aki tavaly ősszel zilált körülmények között távozott a szövetségi kapitányi székből. – Egyfelől emberes feladat az Euroliga Final Fourba jutás, még olyan klasszisokkal is, mint az amerikai Diana Taurasi, az ausztrál Penny Taylor, a cseh Hana Machová, a magyar Vajda Anna, a montenegrói Ivana Matovics és a török válogatott négy kiválósága, másfelől Demeter Gyuri olyan helyeket ismer itt, Kadiköy és Fenerbahce között a tengerparton, amelyek étlapjának felderítése legalább akkora kihívás, mint megnyerni az Euroligát.”
Rátgéber a Boszporusz partján is délszláv másodedzőt vett maga mellé, mint korábban Moszkvában, s ott is, itt is milliárdos tulajdonos állta a cechet; Aziz Yildirim, a Fener elnöke – úgy hírlik – megannyi NATO-bázis felépítésével alapozta meg mesés vagyonát. „Bárkivel is beszéltem, mindenki megnyugtatott: legkésőbb az idény végére egyetlen lírával sem szoktak adósak maradni. Azonban mégis van, ami aggaszt: ha a klub zászlóshajója, a futballcsapat kikap, az elnök úrhoz állítólag senki sem meri bevinni aláírásra a kifizetésekről intézkedő dokumentumot. Nos, szombaton Kayseriben 2-0-ra alulmaradt a Fener. Még szerencse, hogy van némi tartalékom…”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.