(mennyit ér ötven év )

Kristóf Attila
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, elmondhatom-e, hogy ötven éven át egyazon helyen dolgoztam. A hely ugyanis változott, de a lényeg nem.
1960 szeptemberétől (amikor hivatalosan a Magyar Nemzet munkatársa lettem) 1991 nyaráig a lap a New York-palota második emeletén működött; akkor (velem együtt) átköltözött az Iparművészeti Múzeum tőszomszédságába, majd onnan három év után a Szabad Nép-Népszabadság székházának egyik mellékszárnyába került, hogy egy esztendő után, az új tulajdonos, a Postabank a Visegrádi útra telepítse át. Onnan 2000-ben, a Napi Magyarországgal történő egyesülésével egy időben, a volt Kilián laktanyában ütött tanyát, míg végül az Üllői út 102.-be, a hajdani pénzverde épületébe települt. Én pedig hűséges bogáncsként mindig vele tartottam, soha sem fordult meg a fejemben, s nem is kényszerültem rá, hogy másutt találjak helyet.
A Magyar Nemzethez való tartozásomat nem is fizikai ott létem bizonyítja, hanem az a tény, hogy megszakítás nélkül szinte kizárólag ebben a lapban jelentek meg az írásaim, úgynevezett újságíró gyakornokként és egy ideig a szerkesztőbizottság elnökeként is, s tovább a jelen pillanatig. Az ötvenedik házassági évfordulót aranylakodalomnak hívják. Eléréséhez hűség kell és szeretet. Legelsősorban pedig az, hogy egyik fél se engedjen semmiféle csábításnak. A hűség kérdése az én esetemben bonyolult dolog. Ha a Magyar Nemzet „jellemében, habitusában” döntő változásra került volna sor, a fent jelzett ötven év alatt valamikor minden bizonnyal szakítottam volna vele. Nem így történt: a lap – sok viszontagság, próbatétel után is – hűséges maradt önmagához.
Személyes hangot megütve: mindketten nagyon fiatalok voltunk, amikor összekerültünk, ráadásul egykorúak is, huszonkét évesek. Ebben az esztendőben pedig hetvenkettedik születésnapunkat köszönthettük.
Ha arra a kérdésre kellene felelnem, hogy mikor éreztem magam a legjobban a szerkesztőségben, röpke habozás után azt felelném: pályakezdésem elején, a hatvanas években, amikor Mihályfi Ernő volt a főszerkesztő és a mentorom, s olyan kiváló emberek lettek barátaimmá, mint Ruffy Péter, Baróti Géza, Mátrai-Betegh Béla, Illés Sándor, Pethő Tibor. Kivételes szerencsém volt, minden fiatal újságírónak hasonló kezdeteket kívánok. A másik, számomra különösen kedves időszak sokkal később következett be, 2001-ben, amikor napi munkánk elvégzése után, akárcsak egykor, ifjúkoromban a New York-palotabeli szerkesztőségben, pingpongcsatákat vívtunk, ezúttal D. Horváth Gáborral, a Napi Magyarország volt főszerkesztőjével. Életem és a Magyar Nemzet életének legnehezebb időszaka a kilencvenes évek elejére esett, amikor a „régiek” közül még jelen lévő Pethő Tiborral együtt néhányan azért küszködtünk, hogy a lap ne váljon a posztkommunista, álliberális nézetek szócsövévé. Ebben az időben nemcsak a Magyar Nemzet irányultsága, de léte is veszélyben forgott. Hogy ebből a súlyos kisebbségi helyzetből a nemzeti konzervatív szellemiség került ki győztesen, abban – szerintem – leginkább a gondviselésnek volt döntő szerepe.
Aranylakodalmi ünnepségről most aligha beszélhetünk, mert jelen esetben nem egyenlő felek kapcsolatáról van szó. A Magyar Nemzet mint intézmény messze személyes létezésem felett áll, nemcsak hűséggel, de hálával is tartozom neki. Mégis, ezt az ötvenedik évfordulót személyes ünnepnek is tekintem, s ezért kérem azokat az olvasókat, akik kedvelnek, hogy holnap, szeptember 22-én délután hat órakor találkozzanak velem a Magyar Nemzet Wesselényi utca 8. szám alatt lévő ügyfélszolgálatánál. Hogy kiérdemeltem-e ezt a találkozást, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.