(miért szomorít az ősz )

Kristóf Attila
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hogy harminc év alatt, mióta a házunk felépült, hány ezer alkonyt és estét töltöttem el a csopaki nádas öblében vagy messze kint a Balaton vizén. Legtöbbször egyedül, vagy Natasa kutyámmal ültem a csónakban, s ha egy-két kilométerre eltávolodtam a parttól, beláttam a hegyek mögé, amelyek az éjszaka közeledtével elfeketültek, mintegy kiemelve Balatonfüred és Csopak fényeit. Legtöbbször csak éjféltájt tértem haza, amikor a forró nap után a szobám már lehűlt. Ennek a szobának az ablakából látni lehetett a tihanyi apátságot, aztán ahogy múlt az idő, a látványt egy nagy diófa és egy ezüstfenyő eltakarta. A 80-as évek közepétől a könyveimet ebben a szobában írtam, vagy a kertben, amire Arany János annyira vágyott: „zöld lomb árnyán”. A házban szinte minden bútort én készítettem, a kertben minden fát én ültettem. Az alapjait az épületnek néhány nappal lányom születése után raktuk le, akkor kopár volt a telek, unokáim azonban a dús virágos kertet ismerik, a kis tavacskát, a pázsitot. Ez számukra Csopak. Imádják.
Augusztus közepén már szorongást érzek és melankóliát, hogy rövidesen le kell zárnom a házat, s ezzel együtt létmódom egyik felét. Ha különleges pillanatokat keresünk a múltban, eszembe jutnak a rezzenéstelen, csendes esték, amikor az alkonyi szél a messzi hegyekből alászáll, megborzongat, s a vízre lehajlik a nádszál. Emlékszem egy húszkilós ősponttyal folytatott küzdelemre és egy közel kétméteres harcsával vívott éjszakai csatára, de leginkább a csöndben figyelő kócsagokra, kárókatonákra, dolmányos varjakra, a Göncölre és a Tejútra az égen. Egyszer egy nyári délután nádirigó szállt a horgászbotom végére, s kíváncsian rám emelte csillogó szemét. Úgy döntött, hogy megbízhat bennem. Végigtipegett a hosszú boton, és felcsippentett mellőlem egy szem kukoricát. Aztán tovaszállt, hogy két perc múlva visszatérjen, s már-már minden óvatosságot feledve vigye a következő szem kukoricát. Végül gyöngyszemét rám függesztve elvette a tenyeremből is. Egy hétig ingázott köztem és a fiókái közt. A másik kedves emlék egy vadkacsacsalád. Az egyik fióka elveszítette szeme elől az anyját, és tévedésből a csónakom után eredt. Megvártam, kézbe vettem és odavittem a libasor végére. Vígan úszott tovább. A horgászhelyemen a család újra megjelent. Az aranysárga csöppségek kéznyújtásnyira tőlem kezdtek játszani egy igen elmés játékot: egyikük felugrott a vízből, csőrével elkapott egy lelógó nádbugát, csüngött rajta, ameddig bírta, aztán visszapotytyant. És jött a következő: ugyanezzel a produkcióval egymást követte mind a hét. Fél óráig tartott a bemutató, félméternyire tőlem. Viháncoltak és – szavamra – nevetgéltek.
Szeretném, ha mindezt az unokáim is látnák. Amikor ők megérkeznek Csopakra, számomra olyan, mint a tavasz, amikor távoznak, mint az ősz. Nekem, s talán nekik is, ez a második otthonunk. A kiskutyám, Natasa 11 nyarat töltött itt velem. Amikor a tavaszi költözés előtt meghallotta a Csopak szót, örömében a nyakamba ugrott. Hamvai a kertben, a hatalmas kúszófenyő mellett pihennek. Családommal nyaranta sok időt töltünk Füred nosztalgikusan szép, megújult Balaton közeli részein. Ez a város a jelenben megtalálta és magához ölelte a múltját. Nekem pedig múltammá lett ez a múlt és otthonommá ez a táj.
Hogy búcsúm melyik szomorú őszön lesz végleges, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.