Minden maradt a régiben

Megkegyelmezett az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága a Debrecennek. Csak adminisztrációs hibának minősítette Máté Péter jogosulatlan szerepeltetését a Liteksz Lovecs elleni Európa-liga-selejtező visszavágóján, ezért csupán pénzbírságra, tizenötezer euróra büntette a magyar csapatot. A 4,3 millió forintos veszteség a várható, legalább 250 milliós haszonhoz, s úgy általában a DVSC anyagi lehetőségeihez mérten elenyésző. A döntés lehetőséget nyújtana a higgadt önvizsgálatra, ám Szima Gábor, a DVSC tulajdonosa tegnap a korábban megismert hangnemben zárta le az esetet: nem az a felelős, aki a hibát elköveti, hanem aki azt a nyilvánosság elé tárja.

2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazságérzetünk azt diktálja, helyes döntést hozott az UEFA. Máté Péter becserélése a 90. percben nem befolyásolta a párharc kimenetelét, túlzás lett volna ezért kiejteni a magyar együttest. Azt is tudjuk, a fegyelmi szabályzat szerint a pénzbírság is lehetséges büntetési tétel. Ám mi történt volna akkor, ha Máté Péter a 75. percben, 1-1-nél áll be, netán a kezdőcsapatban kap helyet? A hiba akkor is csak adminisztrációs jellegű? Nem, gyakorlati megítélése akkor valószínűleg egészen más. Noha, aki beírta Mátét a nevezési lapra, ugyanazt a hibát követte el. Európai uniós létünkben nem az egyéni mérlegelés, hanem a szabályok mindenhatósága a mértékadó, ez alapján a fegyelmi testületnek sem volt kötelező azt vizsgálnia, Máté Péter mikor, milyen körülmények közepette lépett pályára. Sejtjük, miért nem teljesen egyértelmű az UEFA „törvénykönyve”: a fennmaradó joghézag a sportdiplomácia játéka. E téren a DVSC erősebb volt, vagy legalábbis nem gyengébb a Liteksznél. Ám ha csak egy közepes befolyású nyugat-európai klub az ellenérdekelt fél, lehet, hogy egészen más a végkifejlet. Szima Gábor ezt nálunk sokkal jobban tudja, mégsem a szerencsés nyertes, hanem a tévedhetetlen győztes pózából kommentálta a döntést: „Hiába zárt ki bennünket a magyar sportsajtó egy része az Európa-ligából, az UEFA döntése értelmében mégis részt vehetünk ebben az elit sorozatban. Rendkívül szomorúnak tartom, hogy egyes újságírók – azzal a hatalommal, amit a média a kezükbe ad – rendszeresen visszaélnek, és megalapozatlan, rosszindulatú hírekkel próbálnak zavart kelteni a DVSC kapcsán. A kizárás mint büntetés eleve nem kerülhetett szóba, erről a magyar sajtó azon része, amely kizárt bennünket, meggyőződhetett volna még pénteken, ha alaposabban tájékozódik.”
Két apró észrevétel: a magyar sajtó egyetlen „része” sem zárhatta ki a Debrecent, s nem is akarta; ha Szima Gábor már pénteken tudta, hogy a kizárás nem kerülhet szóba, miért nem sietett lehűteni az izzó kedélyeket már akkor? Ha pedig csupán arra gondolt, annál súlyosabb szankció nem érhette volna a DVSC-t, mint hogy a visszavágót 3-0-val az ellenfélnek adják, elméletben igaza van, de ez csak játék a szavakkal; a „Loki” kizárás nélkül is kiesett volna.
A reakció persze nem előzmények nélküli. A DVSC vezetői különösen érzékenyek arra, ha a sajtó a klub közérdeklődésre számot tartó belügyeit vizsgálja. Csak néhány példa. Közvetlen és hiteles forrásból került tudomásunkra, Dzsudzsák Balázs melyik pillanatban és mekkora összegért írt alá a PSV Eindhovenhez, ám amikor az ügylet részletei felől érdeklődtünk a klubnál, az ügyvezető azt sem ismerte el, hogy az átigazolás már megtörtént volna. Rudolf Gergely tévesen dátumozott szerződése, az ebből támadt bonyodalom már az öltöző hangulatát mérgezte, a klub vezetői azonban érdembeli tájékoztatás helyett nyilatkozatstopot rendeltek el, majd kikérték maguknak, hogy mindez mégis téma lett – mert hát az is volt – a sajtóban. A vesztegetési üggyel kapcsolatban kísértetiesen hasonló volt a „kommunikáció”. A tények elhallgatása, sértettség, számonkérés – pedig Polekszics és Mészáros eltiltása óta senki sem állíthatja, hogy a kezükbe adott médiahatalommal visszaélve csupán néhány újságíró kavart botrányt.
A Debrecen immár lassan egy évtizede Magyarország kiemelkedően legeredményesebb labdarúgócsapata. Ahhoz, hogy a legjobban működő klubja is legyen, nem elég a kifogástalan szakmai munka. Amit egyébként mi magunk is számtalanszor méltattunk. Nem ellenségképet kellene fölöslegesen és indokolatlanul gyártani, hanem barátokat szerezni. Visszatetszést kelt olyankor erőt fitogtatni, amikor nincs is ellenfél a porondon.
Nem véletlen, hogy a DVSC egymást követő két évben elérte valamelyik nemzetközi kupa főtábláját. A DVSC ma már európai középcsapat. Olykor mégis olyannak tűnik, mint egy magyar kiscsapat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.