Mozgásban a befektetők

A kelet-közép-európai régió lesz a legizgalmasabb célterület a vállalatfelvásárlások terén aktív befektetők számára a következő negyedévben. A hazai kis- és középvállalkozásoknak most komolyabb esélye van arra, hogy befektetőt s ezzel pótlólagos finanszírozást és piaci lehetőségeket találjanak, mint valaha – állapította meg a DLA Piper.

Munkatársunktól
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jót tesz az M&A (cégfelvásárlási és -összeolvadási) aktivitásnak a válságot követő konszolidáció Európában és idehaza is: felgyorsul az iparági normalizálódás, s ezzel a vállalatfelvásárlások ismét lendületet kapnak. A kormánynak a kis- és középvállalkozások (kkv-k) iránti barátságos gazdaságpolitikája pedig elindíthatja azt az egészséges folyamatot, amelynek révén e vállalati kör előbb pénzügyi, majd szakmai befektetőkre találhat – szögezte le tegnapi közleményében a DLA Piper.
– Elfogyóban a finanszírozók türelme a válság miatt likviditási nehézségekkel küzdő kis- és középvállalkozások iránt, ami a piaci pozíciójukat erősíteni kívánó életképesebb szereplőknek kedvez – hangsúlyozta Posztl András, a DLA Piper ügyvezető partnere. Hozzátette: a jelenlegi helyzet egyes piacokon alkalmas az erőviszonyok átrendezésére is, a kisebb szereplők sokszor feladni kényszerülnek pozíciójukat a nagyobbak javára. Mindez azt eredményezi, hogy egyes piaci szereplők a kivonulás mellett döntenek, ami a piaci koncentrációhoz vagy új pénzügyi befektetők megjelenéséhez vezet.
A gazdasági helyzet normalizálódásának első jelei a válság kitörése óta óvatos befektetőket arra ösztönözték, hogy a kedvező piaci pozíciókat kihasználva növeljék befolyásukat Európában. „Magyarországon három szegmensben tapasztalható élénk M&A-aktivitás: az élelmiszer- és takarmányfeldolgozó, az FMCG- (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) s az energiaágazatban.
A befektetők kilétét illetően idehaza is érvényesül az az egész Európára jellemző tendencia, hogy főként a válságot kevésbé megszenvedő, sok szabad forrással rendelkező országok befektetői aktívak a vállalatfelvásárlási piacon. Kína, Brazília és India fejlődő gazdaságát kevésbé érintette a válság, a kedvezőtlen hatásokon gyorsabban túllendültek, s a finanszírozáshoz szükséges hitelhez is olcsóbban tudnak hozzájutni, mint más országok befektetői. E vállalkozások a magyar cégeket reális célpontnak tekintik, s a hazai piacon szerzett tapasztalatokat felhasználva továbblépést terveznek a többi kelet-közép-európai ország piacára.
A magyar kkv-k negyede kívánja növelni alkalmazottai számát a következő egy évben, s harmaduk a dolgozói bérek emelkedésével számol – derült ki a K and H Bank hétszáz kkv-vezető megkérdezésével végzett felméréséből. A bank tegnapi közleménye szerint a válaszolók 24 százaléka tervezi új munkatárs felvételét, 63 százalékuk nem készül sem létszámcsökkenésre, sem növelésre, s csupán a vállalkozások 8 százaléka helyez kilátásba egy éven belül leépítést. Kedvezőek az eredmények a munkabérek növekedését illetően is, hiszen a vállalkozások 31 százaléka véli úgy, hogy ágazatán belül emelkednek a dolgozói bérek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.