Napi sajtószemle

MN
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

DIE PRESSE
Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter lehetségesnek nevezte a Benes-dekrétumok visszavonását az osztrák liberális napilap beszámolója szerint. A csehszlovákiai németeknek és a felvidéki magyarság jelentős részének szülőföldjéről való elűzését és teljes jogfosztottságát a második világháború után a hírhedtté vált Benes-dekrétumokra hivatkozva valósították meg. Schwarzenberg a német ARD televízió egyik műsorában arra utalt, hogy Csehországban vitát gerjesztett a dekrétumok megítélése, miután augusztusban tömegsírt tártak fel a csehországi Dobronín város közelében. A sírban tizenöt szudétanémet holttestét találták meg, akiket az eddigi ismeretek szerint 1945. május 19-én gyilkoltak meg. A cseh rendőrség a sírok feltárását követően az emberiesség elleni bűntettként határozta meg a gyilkosságokat.

Hat hónap után közhasznú munkavégzésre kötelezné a munkanélkülieket Christine Marek osztrák családügyi államtitkár. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa szerint így megakadályozható lenne a segéllyel való visszaélés. Christine Marek a németországihoz hasonló modellt szeretne bevezetni, amely szerinte visszaszorítaná az államnak minden évben több millió eurós kárt okozó illegális munkavégzést. Az ÖVP koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt elutasította a felvetést, mondván, a munkába állás megtagadása már a jelenlegi szabályozás szerint is a segély csökkentését vonja maga után. Emellett kampányfogásnak nevezik Christine Marek javaslatát, arra utalva, hogy a politikusnő az ÖVP bécsi polgármesterjelöltje.

The Daily Telegraph
Bírálatok kereszttüzébe került az al-Ahram egyiptomi napilap, amiért meghamisított egy fotót a közel-keleti béketárgyalásokról – olvasható a brit konzervatív napilapban. A szeptember elsején a washingtoni Fehér Házban készült eredeti képen Barack Obama amerikai elnök sétál elöl, mögötte az izraeli kormányfő, a palesztin elnök, végül Hoszni Mubarak egyiptomi államfő. A hamisított képen Mubarak sétál legelöl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.