Négyen pályáznak a főpolgármesteri posztra

Befejeződött a jelöltállítás az önkormányzati választásokra · Új biztonsági jel a szavazólapokonBefejeződött a jelöltállítás az önkormányzati választásokra · Új biztonsági jel a szavazólapokonszavazól<br /><br />Tegnap délután négy óráig négyen nyújtották be ajánlószelvényeiket a Fővárosi Választási Irodához: a Fidesz–KDNP által támogatott Tarlós István, az MSZP-s Horváth Csaba, a Jobbik színeiben induló Staudt Gábor és az LMP-t képviselő Jávor Benedek. Országszerte több mint 60 ezren pályáznak a 22 ezer képviselői és polgármesteri tisztségre.

Bodacz Balázs
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választási irodák az ország különböző részein várhatóan vasárnap fejezik be azoknak az ajánlószelvényeknek az ellenőrzését, amelyeket – a törvény szerint – tegnap délután négy óráig kellett benyújtaniuk az egyéni indulóknak és a pártok, társadalmi szervezetek jelöltjeinek. Az október 3-i önkormányzati választás előkészítése ezzel fontos szakaszához érkezett: lezárult a jelöltállítás. A szavazólapokra csak azoknak a neve kerülhet majd fel, akiknek sikerült összegyűjteniük a megfelelő számú ajánlószelvényt. Polgármesterjelöltté az válhat, aki a tízezernél kevesebb lakost számláló településeken három, a tízezer lélekszám fölötti és százezer közötti helységekben kettő, a százezer feletti városokban a választók egy százalékának támogatását megszerezte. Képviselőjelöltként azok indulhatnak a voksokért, akik elnyerték a helyben lakók egy százalékának aláírását. Megyei lista állításához is egy százalék támogatás szükséges. A megyei listákat egyébként szintén tegnap estig kellett bejelenteni.
A főpolgármesteri tisztségért a jelöltállítás időszakában, az elmúlt két hétben minden korábbinál nagyobb versengés bontakozott ki Budapesten. Jelölt a törvény szerint az lehet, aki a választók legalább két százalékának ajánlását, tehát 28 ezer szelvényt megszerzett. Ez Tarlós Istvánnak (Fidesz–KDNP) és Horváth Csabának (MSZP) bizonyosan sikerült. Tarlós több mint 100 ezer ajánlószelvényéből 96 300-at már korábban érvényesnek találtak, Horváth 39 ezer cédulájából 36 600 volt elfogadható. Staudt Gábor (Jobbik) és Jávor Benedek (LMP) tegnap délután négy óra előtt kereste fel 33 ezer, illetve 30 ezer összegyűjtött kopogtatócédulájával a választási irodát. Szelvényeik ellenőrzése ezután kezdődött.
Az összesen 17 300 önkormányzati képviselői helyre több mint 60 ezren pályáznak. Az indulók pontos számát csak akkor lehet meghatározni, ha vasárnap befejeződik az ajánlószelvények kontrollja. Már most is egyértelmű azonban, hogy háromszor annyian kerülnek fel a szavazólapokra, mint ahány tisztség a helyhatóságokban megszerezhető. Az új Országgyűlés egyébként egyharmaddal csökkentette a képviselő-testületi helyek számát. Az ajánlószelvényeket most 36 helyett csak 16 napig lehetett kérni a választóktól. A kampány is rövidebb. Emellett a kampánycsend két nap helyett egy napig tart.
Sári Miklós, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője elmondta: a szavazólapok nyomtatásának előkészítése megkezdődött, a papíron most új biztonsági jeleket alkalmaznak. Tizenegy megyében az Állami Nyomda végzi el a munkálatokat, másutt a megyék maguk gondoskodnak a feladat ellátásáról.

Fidesz: másfél millió ajánlás
Több mint 1,4 millió ajánlószelvényt kapott a Fidesz – jelentette be Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke. Közölte, a választásra jogosultak ajánlószelvényeinek körülbelül 20 százalékát szerették volna összegyűjteni, ettől azonban elmaradtak, s mintegy 18 százalékot értek el. – Szinte azonos támogatást kaptunk, mint amennyit a parlamenti választás előtt, két és fél hét után – mondta Kósa. Szerinte amíg 2006 őszén általános volt a politikai kérdések iránti érdeklődés, illetve 2010 tavaszán is már mindenki várta a választásokat, ma még tart a politikai uborkaszezon, az embereknek nincs választási hangulatuk. Ugyanakkor értékelése szerint a Fidesz támogatottsága, elismertsége a választók között nem csökkent sem 2006 őszéhez, sem 2010 tavaszához képest. – A Fidesz célja, hogy megnyerje az önkormányzati választásokat: jó néhány olyan nagyvárosnak is fideszes polgármestere lehet, ahol eddig még sosem volt jobboldali városvezető. Budapesten Tarlós István, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje a mintegy kétszázezer összegyűjtött szelvényével kétszer annyi támogatást kapott, mint összes többi ellenfele együtt – emelte ki.
A kormánypártnak 1357 egyéni polgármesterjelöltje van, ebből 1150 fideszes vagy Fidesz–KDNP-s színekben indul, több mint 200 más színekben indulót a Fidesz is támogat. A települési, fővárosi és megyei képviselőjelöltjeik száma együttesen 5600, az ország lakosainak 82 százaléka él olyan településen, ahol indul Fidesz-jelölt.

Van, ahol az MSZP nincs
Szanyi Tibor szerint az MSZP mindenütt állított jelöltet, ahol akart, és minden jelölt össze tudta szedni a szükséges számú ajánlószelvényt, nem is túl erőltetett tempóban. A szocialisták kampányfőnöke azt, hogy a parlamenti választásokhoz képest nagyjából egyharmadnyival több ajánlószelvényt tudtak összegyűjteni, rendkívül pozitív fejleménynek tartja. Ugyanakkor szinte előre magyarázva a leendő eredményt, Szanyi kifejtette: „az önkormányzati választások természetéből adódóan ez mindig egy sokszínű, sokrétű kavalkád. Emiatt mindig lehet találni egy kategóriát, amiben egy adott párt a legjobb, az önkormányzati választáson pedig általában égen-földön mindenki győztesnek kiáltja ki magát”. A távirati irodának azt mondta, szerinte – függetlenül attól, hogy kik indulnak a főpolgármesteri posztért – Tarlós István, a Fidesz és a KDNP jelöltje, illetve az MSZP-s Horváth Csaba között fog eldőlni a választás.

Bőrönddel és kalitkával
Ötezerrel több ajánlószelvényt adott le Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje: a mintegy 33 ezer cédulát egy bőröndben vitte a Fővárosi Választási Bizottság irodájába. – Elegünk van a városvezetés tevékenységéből, a politikusbűnözők összepakolhatják a dolgaikat, elhagyhatják Budapestet, az országot, vagy ha azt nem is, a politikai életet mindenképpen – emelte ki. Staudt egy kalitkába zárt szarkát is vitt a városházára. A madár szerinte annak a jelképe, hogy az elmúlt húsz év politikusbűnözőit rács mögé fogják zárni. A Jobbik minden budapesti kerületben állít kompenzációs listát, és a kerületek nagy részében lesz jobbikos polgármesterjelölt is. Pontos szám említése nélkül hozzátette: alig van olyan fővárosi választókörzet, ahol október 3-án nem lehet a Jobbik egyéni jelöltjére szavazni.

Csoda történt az LMP-nél?
Az LMP-nek csodára volt szüksége ahhoz, hogy tudjon főpolgármester-jelöltet állítani. Hogy ez végül sikerült, annak inkább politikai, mintsem gyakorlati jelentősége van, ugyanis a felmérések szerint Jávor Benedeknek semmi esélye nincs elfoglalni Demszky Gábor székét. A párt budapesti teljesítménye mindazonáltal figyelemre méltó: a hét elején még esély sem mutatkozott arra, hogy Jávornak meglesz az induláshoz szükséges 28 150 cédulája; hétfőn – bár akkor már egy hete gyűjtöttek – még csak a szükséges mennyiség fele volt meg, aztán fordult a kocka. Az LMP napról napra többet gyűjtött, csütörtökről péntekre 8000 ajánlás került elő. Karácsony Gergely kampányfőnök arról beszélt, hogy minden negyedik szavazójuk elvitte hozzájuk az ajánlószelvényét (áprilisban nagyjából 120 ezer fővárosi voksot kapott az LMP – a szerk.). Leszögezte, hogy „minden hamis váddal szemben” az állampolgárok segítették őket ahhoz, hogy el tudjanak indulni a választáson. Ismert, az MSZP szerint fideszes cédulák kerültek a kis párthoz, a Jobbik egyik Fejér megyei aktivistája pedig egyenesen lebuktatta az LMP egy, a szelvényekért pénzt ajánló szervezőjét.
A választási honlap tegnap esti állása szerint a 23-ból mindössze 12 budapesti kerületben tud rajthoz állni a párt, a szintén 23 megyei jogú város közül 21-ben nincs polgármesterjelöltjük, és csupán négy megyében, Baranyában, Bács-Kiskunban, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Hajdú-Biharban lehet majd LMP-s közgyűlési listára szavazni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.