Nem akarnak tiszta lapot nyitni a bankok

A nyolcpontos adósmentő csomagot kidolgozó fideszes politikusok tegnap egyeztettek a Magyar Bankszövetséggel is. A pénzintézetek néhány ponttal egyetértenek, de a javaslatok egy része minden bizonnyal kemény csaták tárgya lesz a további tárgyalásokon. A bankoknak nagyon nem tetszik az a javaslat, amely szerint az adósok dönthetnének a futamidő meghosszabbításáról.

Csécsi László
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap egyeztettek Kósa Lajos és Rogán Antal fideszes politikusok az általuk kidolgozott nyolcpontos adósmentő csomagról a Magyar Bankszövetség képviselőivel. A pénzintézetek szerint a javaslatok jelentős része elfogadható, de vannak olyanok is közöttük, amelyekkel nem értenek egyet. Kósa Lajos a tárgyalást követő sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a javaslataik néhány alapelv köré szerveződnek, amiket semmiképp nem szeretnének megsérteni. Ezek egyike az, hogy azoknak, akik hitelt vettek fel, mindenképp vissza kell fizetniük azt. Továbbá a nyolc pont nem lehetetlenítheti el a hazai jelzálog-hitelezést és a hitelezési rendszert sem sodorhatják veszélybe a változtatások. Emellett azonban érvényesülnie kell az „együtt sírunk, együtt nevetünk” szabálynak is, vagyis a bankok nem háríthatják át a válság miatt fellépő kockázatokat az ügyfeleikre. Kósa azt is elmondta, hogy a tervezetet várhatóan októberben nyújtják majd be a parlamentnek. Előtte még körülbelül két hétig egyeztetnek a bankok szakértőivel és az adósokat tömörítő civil szervezetek képviselőivel.
Rogán Antal, a Fidesz gazdasági munkacsoportjának vezetője közölte: a bankok egyetértettek azzal a kezdeményezéssel, hogy nem vethetnek ki büntetőkamatokat a fizetésképtelen ügyfelekre, továbbá azt a pontot is elfogadhatónak tartották, hogy az adósmentő programnak a nehéz helyzetbe került családokat kell megcéloznia, ezért az nem vonatkozhat azokra, akik üzleti célzattal vettek fel lakáshitelt. Vannak olyan pontok is, amelyek még egyeztetéseket igényelnek, de van esély a vélemények összehangolására. Ezek egyike a középárfolyam használata a devizahitelek törlesztőrészeleteinek kiszámolásánál.
Ugyanakkor van néhány olyan javaslat is, amelyet a bankok elfogadhatatlannak tartanak. Ilyen például az az elképzelés, hogy az adósok bármikor kérhetik a hitelük futamidejének meghosszabbítását. A pénzintézeteknek a „tiszta lap” elnevezésű pont sem tetszik. Eszerint a bankok legfeljebb annyi tartozást követelhetnek a fizetésképtelen adósoktól, amennyi a jelzálogként felajánlott ingatlan értéke. Így nem fordulhatna elő az a helyzet, hogy hiába árverezik el az adós otthonát, ő még ezután is milliókkal tartozik a banknak.
Erdei Tamás, a bankszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy készek a megállapodásra, hiszen körülbelül százezer család került az anyagi összeomlás szélére. Ugyanakkor az elnök szerint arra is fokozottan figyelni kell, hogy a mentőövet azok kapják, akiknek valóban szükségük van rá, mások ne élhessenek vissza a segítséggel.
A mentőcsomag életbe léptetése egyre sürgetőbb kérdéssé válik, mivel folyamatosan növekszik a fizetésképtelen adósok száma. A devizahiteleseknek az elmúlt napok forinterősödése után tegnap újra azzal kellett szembesülniük, hogy a magyar fizetőeszköz veszített értékéből a svájci frankkal szemben. A svájci frank ugyanis 213 forint környékén kezdte a napot, ám lapzártánk idején már 214,5 forintnál járt az árfolyam. Az euró forintban mért értéke ugyanakkor alig változott. Az árfolyam a nap nagy részében 282,2 és 282,8 forint között ingadozott, lapzártánk idején pedig 282,3-nál járt.

Kódex miatt bírságolt a PSZÁF. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hárommillió forint bírságot szabott ki a HSBC Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-re, illetve egymillió forintot az Erste Leasing Autófinanszírozási Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-re, mivel mindkét társaság megsértette a banki magatartási kódex egy-egy pontját. A HSBC Credit késedelmesen fizető ügyfeleinek küldött fizetési felszólításaiban nem közölte a hátralékos törlesztőösszeg mértékét tőke és ügyleti kamat szerinti bontásban. Továbbá a társaság az első ügyfélértesítéseket követő többi fizetési felszólításában nem hívta fel az ügyfelek figyelmét arra, hogy folyamatosan növekszik a kamatterhük. Az Erste Leasinget pedig azért bírságolta meg a felügyelet, mert a társaság január óta nem írta elő a magatartási kódexben foglaltak betartását a megbízottaival kötött szerződésekben, illetve nem módosította fennálló megállapodásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.