Nem vált be a banki kódex

Kudarcot vallott az előző kormány azon víziója, miszerint a pénzintézetek csupán az ügyfelek érdekében féket vetnek magukra, és önszántukból betartják a banki magatartási kódexet. A pénzügyi felügyelet vizsgálataiból kiderült, hogy elég sok bank bújt ki a szabálygyűjtemény elvárásai alól. Úgy tűnik, csak a törvények erejével lehet megvédeni az ügyfeleket a pénzintézetek erőfölényétől.

Csécsi László
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába fogadkoztak a pénzintézetek, amikor aláírták a banki magatartási kódexet, jelentős részük nem tartja be az abban foglaltakat. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) március végén kezdődött vizsgálatából az derül ki, hogy a górcső alá vett harminc pénzintézet közül többen is megsértették az önként vállalt szabályokat. A felügyelet munkatársai többek között azt ellenőrizték, hogy a bankok megfelelően szabják-e meg az áraikat, és a szerződési feltételek megfelelnek-e a kívánalmaknak. Binder István, a PSZÁF szóvivője lapunknak elmondta: az ügyfelek jelzéseiből úgy tűnik, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az előző kormány által kidolgozott magatartási kódex; az önszabályozás nem elég, törvényekben kell előírni a kötelezettségeket. A felügyelet már több pénzintézetet is megbírságolt a kódex megsértése miatt, ám a szóvivő szerint a következő hetekben felgyorsulnak az események, és még több szabálysértés ügyében születik majd határozat. A HSBC Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nek például azért kell hárommillió forintot fizetnie, mert késedelmesen fizető ügyfeleinek küldött fizetési felszólításaiban nem közölte a hátralékos törlesztőösszeg mértékét tőke és ügyleti kamat szerinti bontásban. Továbbá a társaság a fizetési felszólításában nem hívta fel az ügyfelek figyelmét arra, hogy folyamatosan növekszik a kamatterhük. Binder István azt is közölte, hogy a vizsgálatok nemcsak a kódexet aláíró bankokat érintik, egyedi ügyfélpanaszok alapján már több, a szabálykönyvet visszautasító pénzintézetet is megbírságolt a felügyelet.
A banki magatartási kódex egyébként nem az első olyan önkéntes alapon vállalható szabálygyűjtemény, amelyet nem tartanak be a bankok. A Magyar Bankszövetségnek több mint egy évtizede van etikai kódexe, ám az abban szereplő vállalásoknak a nyomát sem lehetett megtalálni a pénzintézetek gyakorlatában. Az etikai kódex 4. fejezetének c) pontja például a következőképpen hangzik: a bankok „szerződéskötéskor biztosítják az ügyfelek informálását, felhívják figyelmüket a kockázatokra”. Hogy mennyire sikerült teljesíteniük a pénzintézeteknek ezt a vállalást, azt az elszabaduló devizaárfolyamok miatt bedőlő hitelek százezrei nagyon jól szemléltetik. A pénzügyi felügyelet panaszstatisztikájából egyébként kiderül, hogy a legtöbben azért elégedetlenek, mert nem kapnak megfelelő tájékoztatást a fiókokban.
Úgy tűnik, hogy két évvel a válság kitörése után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is érzékelte a tarthatatlan állapotokat, és a magatartási kódex kudarcát, ugyanis a jegybank munkatársai is azt sürgetik, hogy minél előbb szülessenek meg a hitelpiacot szabályozó törvények. – A bankok erőfölénye főként a hitelek árazásában jelenik meg – állapították meg a jegybank munkatársai. Ezért szerintük olyan jogszabályra van szükség, mely kétféle hiteltermék árusítását teszi lehetővé: referenciakamathoz kötöttet, melynek kamata sem növelhető felárral, vagy hosszabb, években mérhető kamatperiódusra rögzített kamatozású kölcsönöket. Ezen túlmenően a jegybank a devizahitelek törlesztési árfolyamával kapcsolatos problémára is figyelmeztet, igaz, ennek megoldására már a pénzügyi felügyelet is javaslatot tett, és ez a Fidesz nyolcpontos adósmentő csomagjában is szerepel. Az MNB szerint olyan jogszabályra lenne szükség, amely kizárja a lehetőséget, hogy a bankoknak a törlesztésnél alkalmazott árfolyamrésből hasznuk, az ügyfeleknek pedig többletkiadásuk származzon. A jegybank emellett arra is lehetőséget teremtene, hogy az ügyfelek devizában törlesszék a részleteiket.
Az MNB a közleményében kitért a Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes politikusok nevével fémjelzett, nyolcpontos adósmentő csomagra is. A jegybank szerint a javaslatok közül nem elfogadható az a pont, amely lehetővé tenné, hogy az adós öt évvel meghoszszabbítsa a futamidejét, mint ahogy az sem, miszerint a bankok nem vethetnek ki büntetőkamatot a tartozásokra. A „tiszta lap” nevű ponttal szintén nem ért egyet az MNB. Ez a javaslat kiköti, hogy amennyiben bedől egy hitel, a pénzintézetek csak annyi tartozást követelhetnek az adóstól, amenynyi a jelzálogként felajánlott ingatlan értéke. A politikusok szerint így nem fordulhat elő többé, hogy a fizetésképtelen adós, azon túl, hogy elveszíti a házát, még további milliókkal tartozik a banknak.
A magyar devizahitelesek helyzetével tegnap az osztrák jegybank is foglalkozott – tudta meg a Portfolio.hu. Ewald Nowotny jegybankelnök egy tegnapi interjújában közölte: Magyarországon már akut problémát jelentenek a devizahitelek a svájci frank erősödése és a forint árfolyamának egyidejű esése miatt. Nowotny rámutatott: a háztartások egészen addig fizetik hiteleiket, amíg ez lehetséges, ez azonban azt jelenti, hogy másra kevesebbet költenek. Márpedig ez nincs jó hatással a gazdasági növekedésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.