Nyugati nyomás Szerbiára

Sebestyén Imre
2010. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősödik a nyomás Belgrádra, hogy zárja le a koszovói kérdést a volt szerb tartománnyal kapcsolatos realitások elfogadásával. Így értékelnek az elemzők, s ezt támasztja alá William Hague brit külügyminiszter mai szerbiai látogatása is.
A londoni diplomata ugyanabból a célból tárgyal Belgrádban, mint a minap német kollégája, Guido Westerwelle is: igyekeznek rávenni a szerb vezetőket, hogy mondjanak le a Koszovóval kapcsolatos határozati javaslatról, amelyet már átadtak az ENSZ-közgyűlésnek, vagy legalább módosítsák az okmányt. Ez utóbbira hajlana is Belgrád, ám tárgyalásokat szorgalmaz, amelyek azonban nem kecsegtetnek biztos sikerrel. Az idő pedig sürget, hiszen Koszovó kérdése már 9-én az ENSZ-közgyűlés elé kerülhet.
Az európai hatalmak diplomáciai vezetői mind félreérthetetlenebbül utalnak rá, hogy nincs nyugat-balkáni EU-bővítés, amíg nem rendeződnek a feszültségek a térségben. Borisz Tadics szerb elnök kész is bizonyos kompromisszumra, ám a legfontosabb engedményre, Koszovó elismerésére semmiképpen.
A szerb politikai színteret is megosztja a kérdés, hogy mi fontosabb, Koszovó vagy az EU-csatlakozás. A dilemma hamis, Koszovó függetlensége visszafordíthatatlan. Elemzők emlékeztetnek, hogy a délszláv válság idején az akkori rezsim hajthatatlansága, kompromisszumképtelensége okozta a legnagyobb kárt a szerbségnek. Mindig megkésve engedett, amikor már vereséget szenvedett. Ezeket a felerősödő hangokat Borisz Tadics akár bírálatnak is felfoghatja. Közben az ellenzék is kihasználja a kormány kényes helyzetét, s a világszervezeti kudarc esetén a külügyminiszter menesztését követeli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.