Ötszöri testnevelésóra és iskolai egészségfejlesztés

Dr. Somhegyi Annamária – Dr. Bálint Géza
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A skót Samuel Smiles 1869-ben megjelent Self Help (Segítsünk magunkon) című könyvében ezt írja: a nemzeti fejlődés egyéni iparkodás, energia, becsület summája, amint a nemzeti hanyatlás, egyéni tunyaság, önzés, gonoszság következménye. Most Magyarországnak, vagyis nekünk kell segíteni magunkon. Ezt célozza a kormány programja.
A kormány rendkívül fontosnak tartja az ifjú nemzedék nevelését, oktatását, hisz egy ország polgárainak tudása, igyekezete, energiája, becsülete a fejlődés motorja; ilyen embereket kell nevelnünk. Sajnos ma ilyen emberekből nincs elegendő. Az észbeli és jellembeli tulajdonságok mellett, azokkal harmonizálva, a gyermekeink és fiataljaink testi és lelki tulajdonságait is fejlesztenünk kell, ahogy azt az évek óta „ugrásra”, azaz a megvalósításra készen tartott egészségnevelési program tartalmazza. A teljes körű iskolai egészségfejlesztési program 2003-ban született a Népegészségügyi program részeként, s azóta várja a fokozatos elterjesztést, amihez eddig mindig hiányzott a költségvetési forrás, és talán a valós szándék is.
Gyermekeinket, tinédzsereinket épp abban a korban nem terheljük megfelelően fizikailag, sem fizikai munkával, sem sporttal, mikor nemcsak csont- és izomrendszerük, de szív- és tüdőkapacitásuk is kifejlődik. A megfelelő fizikai terhelés a szív- és érrendszeri betegségek, lelkibetegségek, sőt egyes daganatok legjobb megelőzési módszere, nem beszélve a mozgásszervi betegségekről. Ugyanakkor tény, hogy Európában a magyar gyerekek ülnek a legtöbbet a tévé előtt és mozognak a legkevesebbet.
A Magyar Gerincgyógyászati Társaság prevenciós programja keretében készült felmérés (testnevelők által 32 831 gyermekről készített 51 475 izomteszt) összesített eredménye, hogy a tesztelt gyermekek csak 11 százalékánál van rendben a testtartásért felelős izmok egyensúlya, a többieknél gyengültek és/vagy rövidültek ezek az izmok. Ugyanakkor a megelőző tartásjavító torna testnevelésben történő alkalmazásának igen erős hatása van, mint azt a 2003-ban 413 tanulón Békéscsabán elvégzett kontrollált, a jövőbe mutató tudományos vizsgálat kimutatta. A tartásjavító tornát végző gyermekek testtartásáért felelős izmok állapota jelentősen javult, míg a speciális tartásjavító tornát nem tartalmazó testnevelésben a gyermekek testtartó izmainak állapota romlott vagy változatlan maradt. (A programról részletesebben az Országos Gerincgyógyászati Központ honlapján tájékozódhatnak: www.ogk.hu)
Az egészség érdekében minimális elvárás a heti öt órás iskolai testnevelés bevezetése, amelynek sok más egészségszempont érvényesítése mellett a speciális tartásjavító tornát is tartalmaznia kell minden gyermek részére. Ez a javaslat az Országgyűlés napirendjére került, s a döntés az őszi ülésszakon várható. Tudjuk, hogy a javaslatnak pedagógus ellenzői is vannak, akik szakember- és tornateremhiányra hivatkoznak, de ez nem lehet akadály: több városban is megoldották már a mindennapi testnevelésóra valóságos bevezetését (Hódmezővásárhely, Szolnok, Esztergom). A heti ötszöri testnevelésóra önmagában nem is elégséges gyermekeink egészséges testi-lelki-szellemi fejlődéséhez: azt a teljes körű iskolai egészségfejlesztés megvalósításával lehet elősegíteni. Ez a mindennapi testnevelés mellett az egészséges táplálkozás, az egészségtan hatékony oktatása, valamint a személyiségfejlesztés (személyközpontú pedagógiai módszerek és a művészetek alkalmazása) megvalósítását jelenti az iskola mindennapjaiban, minden tanuló és az egész tantestület részvételével, a szülők bevonásával. A nemzeti együttműködés programja, azaz a kormányprogram tartalmazza is mindezek megvalósítását, s a Nemzeti Erőforrás Minisztérium mindegyik illetékes ágazata akarja is. Mielőbb meg kellene kezdeni a programot, hogy munkaszerető és munkaképes legyen népünk többsége, amely előreviszi Magyarországot.

A szerzők: Dr. Bálint Géza, a Csont és Ízület Évtizede
hazai koordinátora;
Dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ igazgatója

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.