Az étteremkalauzok több funkciót is betöltenek: rangsoraikkal jobb teljesítményre sarkalják a vendéglátóegységeket, orientálják, edukálják mind a szakmát, mind a közönséget, ugyanakkor segítenek eligazodni a fogyasztóknak a vendéglátás dzsungelében.
Az etalonnak tekintett két európai kalauz, a „vörös” Michelin és a „sárga” Gault&Millau között a legnagyobb különbség az, hogy utóbbinak sokkal szélesebb a merítése és olyan egységeket is az olvasók figyelemébe ajánl, melyek hétköznapi emberek számára is érdekesek lehetnek. A Michelin kalauz „ajánlott éttermei”, a „tányérosok” között is akadnak ilyenek, de jóval kisebb számban.
A Gault&Millau kalauz első magyar kiadása 2012-ben jelent meg Molnár B. Tamás főszerkesztése mellett, a legutóbbi 2017-ben. Úgy hírlik, rövidesen újraindul a kiadvány, aminek szakmaiságáért ezentúl Harmath Csaba felel majd.
A magyar ínyencek szerencséje, hogy Belső-Magyarországon működik 2000 óta egy hasonlóan széles merítésű helyi kalauz, a Dining Guide, melynek idei díjazottjait a június 16-án ismerhettük meg egy fergeteg gasztro-buli keretében a Várkert bazárban.
Mint elhangzott, a kalauz tesztelői több, mint 500 éttermet, vendéglőt, bisztrót és más vendéglátóegységet jártak végig, ezek közül a legjobbak kerültek be a kötetbe.
Elsőként a különdíjakat adták át. Új kategóriaként jelent meg a kalauzban a pizza, rögtön félszáz egységgel. „Az év pizzája” díjat az encsi „Anyukám mondta” életre hívói, a Dudás testvérek kapták. Rovatbeli beszámoló e remek családi vendéglőről itt olvasható.
„Az Év szerethető étterme” díjat Dani García világhírű séf magyarországi éttermének, az Alelí-nek a konyhafőnöke, a Giorgio Cavicchiolo vette át.
„Az Év ifjú séftehetsége” díjnak Tóth Keve örvendhetett, aki a balatonszőlősi Casa Christa konyháját vezeti. Rovatbeli írásom az étteremről itt található.
„Az Év szervízembere” címet Becker Gábor, a Kollázs sommelier-je nyerte. E remek étteremben nagyjából tíz éve jártam, hétköznap délben, a kedvező árú menüjük lenyűgöző volt, ahogy az ember elnézegeti a világhálón a fotóikat, azóta még fejlődtek is, nem keveset.