Kulináris zarándokhely: az encsi „Anyukám mondta”

Az ország egyik legszebb gasztronómiai sikertörténete Encshez kötődik.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 03. 27. 17:48
Forrás: BORBÉLY ZSOLT ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dudás testvérek külföldi tapasztalatszerzés után hazatértek, elkezdtek kiemelkedően jó pizzát sütni, a sarki pizzázóból országosan jegyzett élvonalbeli olasz étterem lett, ahová a vendégek a fővárosból is elzarándokolnak egyetlen ebéd vagy vacsora kedvéért.

Az „Anyukám mondta” mára valóságos gasztronómiai zarándokhellyé vált, ahová asztalfoglalás nélkül télidőben sem tanácsos elindulni. Étteremkalauzok előkelő pontszámmal jegyzik őket, legyen szó a 2017-ben megszűnt Gault Millauról, vagy a Dining Guideről. Ha a Michelin teszteli őket idén, jó esélyük van akár a Bib Gourmand minősítésre is, de tányérra mindenképpen.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

A beltér hangulatos, igényes, a bejáratnál kisebb ínyencboltot működtetnek.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

A honlapon megejtően szép és bizalomgerjesztő bemutatkozó sorokat olvashatunk:

„Alapanyag: lehetőleg helyből, de egyébként a világ minden tájáról és még máshonnan is.

Fehér terítő az nincs, de nem a jégtáncrevüben vagyunk.

Kiszolgálás: barátságos embereken, jóképű farmer és vagány póló, fehér kesztyű csak télen, hólapátoláshoz. (…)

Ízek: na az sok van, még a kovászos uborkában is benne van a szívünk.

Cuccok: Kenyeret sütünk, szörpöt főzünk, kolbászt töltünk, és még egy csomó -ünkre végződő dolgot csinálunk.”

Fotó: Borbély Zsolt Attila

Legendák keringenek arról, hogy kizárólag csúcsminőségű alapanyagokat használnak, legyen szó halról, húsról, rizottó-rizsről vagy lisztről. Kreatív olasz konyhát visznek magyar és nemzetközi ihletésű fogásokkal színezve.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

Pizzájuk kihozza a műfajból a maximumot, vannak izgalmas smokerben és grillen sült ételeik is. Legutóbbi látogatásunk idején kínáltak többek között eredetvédett prémium olasz felvágottakat, kacsamáj-pástétomot mostarda-val, hoisin szószos malaccsászárral töltött gőzölt bao-t, báránnyal töltött káposztát Merguez kolbásszal, szarvasbélszínt kacsamájjal és szarvasgombás burgonyapürével, kacsatriót káposztás derelyével és almával.

Az itallap minden elemében az igényességről szól, tartanak kiváló kézműves alkoholmentes italokat, söröket, csúcsminőségű borokat és prémium töményitalokat.

Az árak értékarányosak, nem elrugaszkodottak, megfelelnek a minőségi main stream díjszabásnak.

A kiszolgálás udvarias, szakszerű, szívélyesség, személyesség tekintetében pincérfüggő. Az általános hangulat vendégszerető.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

Első ízben 2011-ben jártunk náluk, már akkor igen magas színvonalat képviseltek. A család összes férfi tagja felkerekedett egy tokaji bortúra apropóján, s hol kezdhettük volna alkalmasabb helyen a gasztrohétvégét, mint az Anyukám mondtában? Mádra igyekeztünk, a tokaji borvidék első számú bortermő településén vártak minket borász barátaink. Encs alig több mint húsz kilométerre esik Mádtól, így azt is beiktattuk a programba.

Ettünk többek között üde, friss, kifogástalan rántott harcsát, édesköményes báránykolbászt, rosé kacsamellet, és még sorolhatnám. Tenger gyümölcseis pizzájuk a műfaj máig tartó csúcsélményét állította fel számomra. Nem hagytuk ki a toszkán pacalt sem, mely az étterem „signiture” fogásának is tekinthető.

A vírusjárvány előtti, legutóbbi (reméljük nem utolsó) tusványosi táborban ők is kiállítók voltak, minden étterem két-három fogást kínált, náluk az egyik a pacal volt. Jó döntés. A Budai Gourmet rendszerében kitelepült csúcshelyek minden kompozíciója emlékezetesnek bizonyult, de a pacal, az pacal, nálam hústémában szinte verhetetlen. S ha már Budai Gourmet: ők ott is rendszeres kiállítók, ha sikerült az elmúlt tíz évben kijutni e kiemelkedő rendezvényre, nem kerültem ki a standjukat.

Másodízben tavaly, az év végén tértünk be. Három fogást szerettünk volna rendelni, de felszolgálónk rábeszélt a napi ajánlatban kínált karfiollevesre, ami izgalmas, jól kivitelezett volt. Ötletes kompozíció a sertésfüllel kevert lapcsánka, amit salsa verde-vel és mikrozöldekkel tálaltak. A legjobb sörkorcsolyák egyike, amit valaha kóstoltam.

A toszkán pacalt ezúttal sem hagytuk ki, a fogást átfazonírozták, tetszetősebbé tették, öntöttvas lábosban tálalták, mellé frissen sült kiscipót adtak, a pacal jó ízű, kellemesen fűszerezett, hozzá a ropogós héjú kiscipó katartikus élmény. A „csokoládé-pie – karamell-ganache – fehér csokoládé” elnevezésű desszert mesés állagú, ízre pedig álomfinom volt.

Az igazság az, hogy Encs igencsak kívül esik az Arad–Temesvár–Budapest-háromszögből, ezzel együtt remélem, hogy következő látogatásunkig nem telik el ismét egy bő évtized. Ennek a helynek egyedi varázsa van, mely visszatérésre csábít.

Elérhetőségek:

Anyukám mondta

Encs, Petőfi utca 57.

Telefonszám: +36 46 587 340

Honlap: https://www.anyukammondta.hu E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: Borbély Zsolt Attila felvétele

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.