A spagetti az egyik legegyszerűbb, mégis legnépszerűbb vacsora világszerte. Megunhatatlan, hiszen annyi különféle szósszal lehet elkészíteni – a csípős paradicsomos verzióktól kezdve egészen a selymes, tejszínes változatokig. Mégis van egy gyakori hiba, amely tönkreteheti az étel ízét – ráadásul a legtöbben rutinszerűen elkövetik.

Az alapszabály: tilos kettétörni a spagettit
A The Takeout munkatársa, Hugo McCafferty – aki 18 évig élt és főzött Olaszországban – szerint az egyik legsúlyosabb bűn, amit a spagettivel szemben elkövethetünk, az, ha főzés előtt eltörjük.
Az olasz konyha a letisztultságról szól – és épp ezért az aprónak tűnő részletek is sokat számítanak
– mondja.
Miért fontos, hogy a spagetti egyben maradjon?
Sokan egyszerűen csak azért törik ketté a spagettit, mert nem fér el az edényben. Csakhogy, ezzel megváltozik az egész tészta állaga és étkezési élménye. A hosszú szálak ugyanis összeakadnak, kis zsebeket alkotnak, amelyek megtartják a szószt. Ha ezt a struktúrát megtörjük, a végeredmény is sokkal ízetlenebb lesz.
A villa köré tekerés és az evés módja szorosan hozzátartozik az olasz étkezési kultúrához. A spagetti nem csak étel – élmény. És mint ilyen, megérdemli a tiszteletet
– tette hozzá Hugo.
A tökéletes spagetti titka
Az Express szerint a tökéletes spagettihez nem csak az kell, hogy egyben hagyjuk a tésztát. A megfelelő főzési technika legalább ennyire fontos.
- szabály: használjunk kevesebb vizet, mint gondolnánk. Így a főzés végére nem túl sok, hanem sűrű, keményítős víz marad a fazékban – ez pedig kiválóan sűríti és ízesíti a szószt.
- szabály: soha ne tegyünk olajat a főzővízbe! Az olaj nem akadályozza meg a tészta összeragadását, viszont megakadályozza, hogy a szósz jól rátapadjon – ezzel gyakorlatilag lerontva az egész fogást.
A profik szerint a legegyszerűbb módszer, ha a spagettit hideg vízbe tesszük, elkeverjük, felforraljuk, majd amikor gyöngyözni kezd, lekapcsoljuk alatta a lángot, lefedjük, és 10-12 percig állni hagyjuk. A tészta így is tökéletesre fő, miközben megőrzi ruganyosságát és az ideális állagot.