Tilos kettétörni a spagettit! Így főzzük tökéletesre a kedvelt tésztát

A spagetti a magyarok körében igen kedvelt alapanyag. Viszont a spagettitészta sokkal finomabb lesz, ha betartjuk az olaszok szabályait.

2025. 07. 25. 9:11
A spagetti főzésének megvannak a maga szabályai Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spagetti az egyik legegyszerűbb, mégis legnépszerűbb vacsora világszerte. Megunhatatlan, hiszen annyi különféle szósszal lehet elkészíteni – a csípős paradicsomos verzióktól kezdve egészen a selymes, tejszínes változatokig. Mégis van egy gyakori hiba, amely tönkreteheti az étel ízét – ráadásul a legtöbben rutinszerűen elkövetik.

A spagetti kedvelt ételt, de még finomabb is lehet, ha jól készítjük el
A spagetti kedvelt ételt, de még finomabb is lehet, ha jól készítjük el (Fotó: Mindmegette)

Az alapszabály: tilos kettétörni a spagettit

A The Takeout munkatársa, Hugo McCafferty – aki 18 évig élt és főzött Olaszországban – szerint az egyik legsúlyosabb bűn, amit a spagettivel szemben elkövethetünk, az, ha főzés előtt eltörjük.

Az olasz konyha a letisztultságról szól – és épp ezért az aprónak tűnő részletek is sokat számítanak

– mondja.

Miért fontos, hogy a spagetti egyben maradjon?

Sokan egyszerűen csak azért törik ketté a spagettit, mert nem fér el az edényben. Csakhogy, ezzel megváltozik az egész tészta állaga és étkezési élménye. A hosszú szálak ugyanis összeakadnak, kis zsebeket alkotnak, amelyek megtartják a szószt. Ha ezt a struktúrát megtörjük, a végeredmény is sokkal ízetlenebb lesz.

A villa köré tekerés és az evés módja szorosan hozzátartozik az olasz étkezési kultúrához. A spagetti nem csak étel – élmény. És mint ilyen, megérdemli a tiszteletet

 – tette hozzá Hugo.

A tökéletes spagetti titka

Az Express szerint a tökéletes spagettihez nem csak az kell, hogy egyben hagyjuk a tésztát. A megfelelő főzési technika legalább ennyire fontos.

  1. szabály: használjunk kevesebb vizet, mint gondolnánk. Így a főzés végére nem túl sok, hanem sűrű, keményítős víz marad a fazékban – ez pedig kiválóan sűríti és ízesíti a szószt.
  2. szabály: soha ne tegyünk olajat a főzővízbe! Az olaj nem akadályozza meg a tészta összeragadását, viszont megakadályozza, hogy a szósz jól rátapadjon – ezzel gyakorlatilag lerontva az egész fogást.

A profik szerint a legegyszerűbb módszer, ha a spagettit hideg vízbe tesszük, elkeverjük, felforraljuk, majd amikor gyöngyözni kezd, lekapcsoljuk alatta a lángot, lefedjük, és 10-12 percig állni hagyjuk. A tészta így is tökéletesre fő, miközben megőrzi ruganyosságát és az ideális állagot.

Bánjunk tisztelettel a tésztával

A spagetti több mint egy gyors vacsora – az olasz konyha szimbóluma. Ha valóban ízes és autentikus fogást szeretnénk az asztalra tenni, ne törjük ketté, ne öntsünk olajat a főzővízbe, és használjuk a visszamaradt keményítős vizet a szószhoz. Így garantált a selymes állag, az intenzív íz – és az igazi olaszos élmény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.