A keményítőtartalmú zöldségek – szemben a gyorsan felszívódó, finomított szénhidrátokkal – értékes rostokat, fehérjét és mikrotápanyagokat is tartalmaznak, amelyek lassabban emésztődnek, így nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést. Ráadásul ezek a zöldségek segíthetnek csökkenteni a nassolás utáni vágyat, és hosszabb ideig fenntartják a jóllakottság érzését. Nézzük meg, melyik az az öt tápláló zöldség, amit érdemes beépíteni az étrendbe – nemcsak az ízük, hanem az egészségre gyakorolt hatásuk miatt is!

1. Tápláló burgonya
Bár sokan elsőként száműznék a burgonyát az étrendjükből, valójában értékes zöldség, amely rostot, káliumot, C-vitamint és antioxidánsokat is tartalmaz. Mivel összetett szénhidrátot tartalmaz, lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok, így mértékkel fogyasztva része lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek. A héjával együtt főzve vagy sütve különösen hasznos, hiszen így marad meg benne a legtöbb rost és mikrotápanyag.
Érdekesség: A főtt, majd lehűtött burgonya rezisztens keményítő-tartalma megnő, ami segíti a bélflóra egészségét.
2. Rostban és keményítőben is gazdag kukorica
A kukorica nemcsak finom, hanem emésztést segítő oldhatatlan rostokat is tartalmaz, amelyek támogatják a bélműködést. Emellett olyan antioxidánsokat – például karotinoidokat – is kínál, amelyek a szem és a szív egészségét szolgálják. Szénhidráttartalma ugyan nem alacsony, de rosttal vagy fehérjével kombinálva lassabban emésztődik, így segítheti a vércukorszint stabilizálását.
Érdekesség: A kukorica természetesen gluténmentes, így a gluténérzékenyek számára is biztonságos gabonahelyettesítő lehet.
3. Szuperélelmiszerként is emlegetett édesburgonya
Az édesburgonya valódi tápanyagbomba: gazdag A-vitaminban, rostban és káliumban. A benne található rezisztens keményítő lassan szívódik fel, és táplálja a jótékony bélbaktériumokat is. Emellett fokozhatja a teltségérzetet, és segíthet a vércukorszint egyenletesebben tartásában. Főzve, majd hűtve fogyasztva a rezisztens keményítőtartalma még magasabb lehet.
4. Laktató lencse
Bár a lencse hüvelyes, gyakran a keményítőtartalmú zöldségek közé sorolják, és nem véletlenül. Magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően hosszan eltelít, és lassan emeli meg a vércukorszintet. Emellett kiváló növényi vas- és magnéziumforrás is, így nemcsak a fogyókúrázók, hanem a növényi alapú étrendet követők számára is hasznos választás.
5. Sokoldalú zöldborsó
A zöldborsó igazi sokoldalú tápanyagforrás: magas a fehérje- és rosttartalma, és jelentős mennyiségű C-, K-, B6-vitamint, valamint vasat és folátot tartalmaz. Szénhidráttartalma ellenére lassan bomlik le a szervezetben, így nem okoz hirtelen vércukorszint-ingadozást, sőt, segíthet annak szabályozásában is. Levesekhez, salátákhoz, köretként is ideális.
Érdekesség: A zöldborsó fehérjetartalma kiemelkedően magas a zöldségek között – emiatt gyakran növényi fehérjeitalok alapanyaga is.
Édesburgonya-püré
Hozzávalók:
- 30 dkg édesburgonya
- só
- 5 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
- 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
- Az édesburgonyát meghámozzuk és kockákra vágjuk. Sós vízben puhára főzzük.
- A megfőtt édesburgonyát leszűrjük, krumplinyomóval vagy egy villa segítségével összetörjük.
- Még melegen hozzáadjuk a vajat, a zúzott fokhagymát, az őrölt szerecsendiót és a sajtot, majd jól elkeverjük, hogy a vaj és a sajt megolvadjon.
- Ha szükséges, ízlés szerint még sózzuk. Sült húsok mellé tálalhatjuk.