Óvatosan döntünk lakásvásárlás előtt

Úgy tűnik, a devizahitelesek kálváriája ellenére továbbra is kölcsönből kénytelenek az emberek lakást vásárolni: az új otthont keresőknek több mint hatvan százaléka a jövőben is hitelből fedezné a vételár nagyobbik felét – derül ki az OTP Bank és a Hoffmann Research közös felméréséből.

Hajdú Péter
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a devizahitelezés a gyakorlatban megszűnt, a törlesztőrészletek pedig a gyenge forintnak köszönhetően továbbra is magasak, a potenciális lakásvásárlók hatvan százaléka továbbra is kölcsönből fedezné új otthonának nagyobbik felét.
A válság előtti időszakhoz képest változás, hogy ma már az emberek közel harmada a havi törlesztőrészlet nagyságát tartja legfontosabb tényezőnek a hitel kiválasztásakor, további 15 százalékuk pedig a kezdőrészlet fontosságát emeli ki. Ez azt mutatja, fölismertük, hogy nagyon fontos a havi kiadások tervezhetősége, mert könnyen elúszhat a fizetés. A döntés előtt mindössze 14 százalékunk veszi figyelembe, hogy fix vagy változó kamatot számol-e föl a bank. Az összes rárakódó költséget tartalmazó teljes hiteldíjmutatót (thm) leginkább a magas végzettségűek kísérik figyelemmel.
A kutatás adatait elemezve Varga Dénes, a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda vezetője elmondta: teljesen normális az, hogy az átlagos lakásvásárló 50-60 százalék erejéig kölcsönből vásárolja az ingatlant. Otthont ugyanis általában fiatalon teremt az ember, amikor még nem nagyon van pénze. Éppen ezért a jól működő lakáspiacon mindig is másodlagos a készpénzes vásárlás jelentősége.
Másként látja a helyzetet Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete főtitkára, aki arra hívta föl a figyelmet, hogy az emberek ugyan igénylik a kölcsönt, de kényszerből. Ugyanakkor a válságnak köszönhetően óvatosabbak lettek, s immár a forinthiteleket is csak akkor keresik, ha az kiszámítható, és a törlesztőrészletet biztosan ki tudják fizetni. Saját felmérésük azt jelzi, hogy a bajban lévők kétötöde forintkölcsönt vett föl, s most azért nem tud fizetni, mert a hitel kamatait megemelték, vagy mert elvesztette munkáját. De még akinek megmaradt az állása, azok jó részének is lassabban emelkedett a bére, mint az átlagos fizetés. Jelentős változásra az érdekvédő szerint csak a gazdaság föllendülését követően lehet számítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.