Partraszállás

Szerető Szabolcs
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudták, tudtuk, hogy pokolian nehéz lesz. Ez a kormány nem kért, nem is kapott száz nap türelmi időt, ami a szájhagyomány szerint demokráciában járna egy frissen hatalomra került erőnek. A Fidesz–KDNP kétharmados parlamenti többséget szerzett áprilisban a választók jóvoltából, s az első pillanattól világossá tette, kész használni is azt. Amikor Orbán Viktor a szavazófülkékben lezajlott forradalomról vagy a rendszer megdöntéséről beszél, jelzi a társadalomnak, hogy megértette a választás mélyebb üzenetét. Az 1989–90-ben létrejött berendezkedés felélte tartalékait, az akkortájt kikísérletezett magyar modell zsákutcába jutott, az elem lemerült, a magyar élet minden szeglete változásért kiált. Hol válság van, ott válság van.
Az elemzések visszatérő, magától értetődő megállapítása, hogy a Fidesz kitölti a szélesre nyílt hatalmi erőteret – minden jel szerint e folyamat újabb állomása lesz egy hónap múlva az önkormányzati választás –, amit ellenzéke természetesen a demokrácia felszámolásaként él meg, holott a húsz éve húzódó, az eredményes cselekvést számtalanszor bénító hatalmi harc lezárásának a következménye, amit látunk. Azzal, hogy egy egységes akaratú, szilárdan vezetett pártszövetség jutott alkotmányozó többséghez, eldőlt, hogy mely politikai erő formálhatja a maga értékrendje szerint véglegessé a rendszerváltozás ideiglenes világát, oldhatja fel az eddigi kétpólusú pártszerkezetben áthidalhatatlan konfliktusokat. Így hát lesz tavaszra új alkotmány, és újraépítik a magyar államot. Miért ne élne a visszafordíthatatlan változtatások végigvitelének esélyével a nemzeti önérdek képviseletét zászlajára tűző politikai tábor, amikor emberemlékezet óta nem volt ilyen lehetősége?
A jó kormányzás több a napi ügyvitelnél, az aktuális túlélőgyakorlat bemutatásánál. De hosszabb távon az Orbán-kormány sikere is azon múlik majd, hogy mit kezd a gazdasággal vagy az oktatás, az egészségügy átalakításával, a Himalája méretű adósságheggyel, az ingatag költségvetési egyensúllyal. Bajnai Gordon alatt az ország tényleges kormányzását átvették a nemzetközi szervezetek, megszűnt a költségvetési-gazdasági szuverenitásunk, csak az éppen esedékes megszorítások végrehajtása maradt a „nemzeti” kormány hatásköre. A Fidesznek hatalomra kerülve rögvest azzal kellett szembesülnie, hogy a távozó miniszterelnök hiánycélja rendkívüli beavatkozás nélkül tarthatatlan, ám ahhoz az Európai Unió – a jóindulatú olvasat szerint a görög hisztéria miatt – ragaszkodik. Orbán Viktor első, 29 pontos gazdasági akcióterve ezt az aknát hatástalanította, de a szocialista kormányok az elmúlt években ezekből számosat telepítettek, elég csak a devizahitelekre vagy a kórházi adósságokra utalni. A Simor András fizetéséből, a magyarországi bankok kivételezett helyzetéből és az újabb lakossági megszorításokból nem engedő IMF diktátumával való szembeszegülés az első száz nap legnagyobb horderejű eseménye. Ennek a küzdelemnek a kimenetele még nem dőlt el – ráadásul az nagyban függ a világgazdasági folyamatok alakulásától is –, de pontosan jelzi, hogy micsoda roppant feladattal kell megbirkóznia a kormánynak. És innen nézve egy kicsit érthető, hogy a miniszterelnök az általuk telepített aknák felrobbanásának szorító balliberálisoknak tett gesztusok helyett miért igyekszik inkább betonbiztos hátországot építeni, miért e lendületes térfoglalás.
A „gazdasági szabadságharc” még csak a partraszállásnál tart. Hosszú, eposzi küzdelmek jönnek. A társadalmi támogatottság a jelek szerint nem olvadt el a kormány mögül, pedig ez az első száz nap most valóban nem a százmilliárdos juttatásokról szólt. Talán az ország is érzi és érti, mindannyiunk érdeke, hogy a jelenleg egyetlen kormányképes erő ne valljon kudarcot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.