Pozitív visszajelzések a magyar EU-tervekre

Hangsúlyosan került előtérbe a lengyelországi Krynicában tartott háromnapos nemzetközi gazdasági-politikai fórumon a január elsejétől induló magyar európai uniós elnökség. A varsói és budapesti kormány egyaránt egységesebb Európát, de ezen belül erősebb közép-európai együttműködést szeretne, így várhatóan jól kiegészíti egymást a Magyarország, illetve az azt követő Lengyelország által képviselt EU-elnökség.

Pataky István
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ódor Bálint, az európai ügyekért felelős külügyi helyettes államtitkár krynicai előadásában elmondta, „erősebb Európai Uniót akarunk, nem egy kétsebességes Európát. Fokozni kívánjuk a közép-európai kohéziót és együttműködést”. Mint hangsúlyozta, Magyarország fontos szerepet kíván játszani az Európa 2020 versenyképességi stratégia megvalósításában, a gazdasági kormányzás reformjában és a költségvetési fegyelem erősítését célzó intézkedésekben, köztük a stabilitási és növekedési egyezmény felülvizsgálatában. „Jól áll a felkészülésünk, s az eddigi visszajelzések pozitívak. Egyfajta kompromisszumépítő elnökségnek fogjuk fel magunkat, de ez nem jelenti azt, hogy nem visszük bele saját, magyar jellegzetességeinket” – nyilatkozta lapunknak a konferencia helyszínén a helyettes államtitkár. Ódor hozzátette, Magyarországnak van egy európai víziója, s ezt be fogja vinni az elnökségbe. „A lisszaboni szerződés által behozott értékek mindegyikét szeretnénk megerősíteni. Szeretnénk, ha erősödne a szolidaritás, a kohézió, mert ez az unió szempontjából fontos” – fogalmazott a politikus. Szerinte az unió érdeke, hogy a közép-európai térségben is legyen egy energiapiac, fejlett infrastruktúra-hálózat jöjjön létre észak–déli vonalon.
A krynicai vitán Janusz Sznajder, a lengyel külügyminiszter tanácsadója beszélt a magyar elnökség utáni fél év prioritásairól. A belső piac reformját, a keleti partnerség fejlesztését, az energiabiztonságot és az energetikai külpolitikát, a közös biztonságpolitikát, az új költségvetési perspektíva kidolgozását, valamint a szellemi tulajdon témakörét nevezte meg Lengyelország kiemelt EU-elnökségi céljaként. Sznajder elmondta, a lengyel elnökség szorosan együttműködik majd Magyarországgal.
Wolfgang Clement, a németországi Észak-Rajna-Vesztfália volt tartományi miniszterelnöke szerint mindkét elnökség nagy lehetőség Közép-Európa számára. „Az Európai Unió érdeke is, hogy a Nyugat súlya csökkenjen, és a Kelet megerősödjön” – mondta a jelenleg újságíróként tevékenykedő egykori szociáldemokrata politikus, aki szerint fontos a szorosabb kapcsolat megteremtése Oroszország és az unió között, s ennek megteremtésében is feladat hárul a következő soros EU-elnökökre. Pawel Zalewski lengyel néppárti európai parlamenti (EP) képviselő, a testület külkereskedelmi szakbizottságának alelnöke úgy vélte, Franciaország, valamint Németország kiemelt partnerei mindkét jövendő uniós elnökségnek. Véleménye szerint bizonyos hangok erőltetik a közösségi gondolkodásmódot, de Közép-Európa hangja mégsem hallatszik. „Azt akarjuk hallani, hogy meg akarnak hallgatni” – fogalmazott a lengyel EP-képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.