Pusztuló műemlék, beázó otthonok

Több társasház lakóközössége járt pórul, mivel hittek a semmiből előkerülő vállalkozóknak, s az ingatlan külső-belső felújításáért cserébe eladták az épület tetőterét, hogy ott a vevő új lakásokat építsen. A modell életképes, ha az építő valóban tőkeerős vállalkozó, ám a világgazdasági válság miatt nehéz vevőt találni az új építésű belvárosi tetőtéri ingatlanokra. Már ha egyáltalán megépülnek.

Velkei Tamás
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rizikófaktorral a fővárosban, a VII. kerület Kazinczy utca 5. szám lakói sem számoltak, és az említett módon próbáltak forrást, illetve vállalkozót találni 1895-ben épült, védett, műemlék társasházuk felújításához. Belépve az udvarra gyorsan megállapítjuk: szükség is volna a restaurálásra, a falakon még második világháborús, ’56-os lövésnyomok láthatók.
A társasház tulajdonosai 2006-ban döntöttek a tetőtér értékesítéséről, akkor még nem sejtve, ezzel mekkora terhet vesznek a vállukra. A pályázatra több cég jelentkezett. A legkedvezőbb ajánlatot a Donelly Kft. tette, mégsem e cég futott be győztesként, mert egy másik vállalkozás, az Argonauta Kft. csak minimális különbséggel szorult a második helyre, ezért mindkét pályázó ajánlatát a közgyűlés elé bocsátotta a közös képviselő.
A két cég közül a közgyűlés építési bizottsága 4:2 arányban továbbra is a Donellyt választotta kivitelezőnek, de a társasház közgyűlése egy hónappal később mégis az Argonautának szavazott bizalmat.
Az Argonauta 55 millió forintos ajánlatot tett a tetőtérért, ahol 12-14 lakást kívánt kialakítani, cserébe vállalta, hogy az épületet kívül-belül és gépészetileg is felújítja. Ezenfelül kijelentette, hogy saját beruházásban 52 millió forintért további munkákat (tetőszerkezet, zárófödém, héjalás cseréje, liftek építése) is elvégez. Az Argonauta azt ígérte: a jogerős építési engedély kiadása után egy hónapon belül megkezdi és tíz hónap alatt befejezi az építkezést.
2006 augusztusában megköttetett az építési fővállalkozási szerződés, ami – nem túlzás – elképesztő dolgokat tartalmazott. A szerződés részei pontban például ez olvasható: „Amennyiben az alább felsorolt dokumentumokban rögzített rendelkezések egymásnak ellentmondanak, úgy a rendelkezések tekintetében jelen szerződés az irányadó.” A dokumentumok alatt építési műleírás, fizetési terv, jogerős építési engedély, ütemterv és „tervek” szerepeltek. Több ezek közül nem is létezett a jelzett időpontban.
Érdekes az alábbi megállapítás is: „Jelen szerződés aláírását követően az 5. pontban felsorolt és szintén aláírt mellékletekkel együtt lép hatályba.”
A 13. pontban pedig rögzítették, hogy a szerződés aláírásakor a tervdokumentáció még el sem készült, és jogerős építési engedélyt sem szerzett be a cég. Ugyanakkor a kontraktus kitér a kötbérre, eszerint a cég késedelem esetén naponta a vállalkozói díj 0,1 százalékát köteles fizetni. Ez azért érdekes, mert e pont egy másik pont befejezési határidejére hivatkozik, ott azonban csak annyi szerepel, hogy a „befejezési határidő (…) a munkaterület átvételétől számított 365 nap”.
Az elképzelésre 2007 júniusában az erzsébetvárosi önkormányzat gazdasági bizottsága is áldását adta, a dokumentumot maga Hunvald György, az azóta előzetes letartóztatásban ülő szocialista polgármester látta el kézjegyével.
Adásvételi szerződést azonban továbbra sem kötött a két fél, annak tervezetét is csak 2009-ben készítették el. Az építkezés megkezdése így egyre csak késett, a lakók türelme fogyott, ezért a közös képviselő 2009 februárjában arra várt választ, mikor kezdi meg az Argonauta a munkát. A cég ezt követően megbontotta a födémet a padlástérben, ám más nem történt.
Az Argonauta azt a 2009. áprilisi vállalását sem teljesítette, miszerint a feltárást a fűtési szezon kezdetéig visszatölti, hiába szólították fel erre a lakók többször is. Be is ázott az idén télen több lakás: a rossz állapotú tetőzeten átjutó csapadék a megbontott födémen keresztül áztatni kezdte a lakásokat. Szalai Lászlóné két szobájának plafonján is beázás nyoma látható, Turcsányi Csaba eladás alatt álló lakásának mennyezetén pedig már több négyzetméter sárgállik.
Bujtor János előszobájában a lefittyedt tapéta, a nagyszoba plafonján éktelenkedő sárga folt jelzi: ez az otthon is beázik. – Az idén télen nedvesedett át először, a gerendák vizesek voltak – mutat a bejárata fölötti tartóelemekre, amelyek mellett ugyancsak szétrohadt a plafon, és az otthon bejárati ajtaja is megvetemedett. A tulajdonos, hogy enyhítse kárát, nejlonnal fedte le a tetőtérben a lakása fölötti födémet.
A padláson is megdöbbentő a kép: az Argonauta munkásai több sávban bontották meg a födémet, még 2008-ban. Mindenfelé a munkálatokból származó téglahalmok sorakoznak, így a több mint százéves tetőgerendákon is pluszterhelést róva a nem fiatal fa tartóelemekre. – Ami 110 év alatt nem rothadt, most már igen, és gombásodik is – mutat az egyik tulajdonos, Horváth Melinda a rothadó gerendákra, amelyek között több helyen az agyagra nejlont borítottak a lakók. Szalai Lászlóné megjegyzi: a tulajdonosok fűtötték a padlást, miközben többük beázott.
A lakók – műemlék épületről lévén szó – írtak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak (KÖH), ahonnan Sajti Zsuzsanna július közepén érkezett helyszíni szemlére. Megkeresésünkre a hivatalnok annyit közölt: ottjártakor megállapította, hogy az Argonauta Kft. a tetőtér-beépítés műszaki lehetőségeit vizsgálva a padlástérben a zárófödémet megbontva feltárási munkát végzett, ám a vállalkozó a munka után nem állította vissza az eredeti állapotot. A felszedett feltöltés miatt könnyebben átázott a födém. Megállapította továbbá, hogy a födémfeltöltés felszedése után keletkező sitt- és szeméthalmokat sem szállították el.
A padlástér használata és a födém rétegrendjének helyreállítása miatt a feltárási munka előtti állapotot helyre kell állítani. Ezt a társasház nem tudta a cégnél elérni, ezért a KÖH kötelezést adott ki a helyreállításra, amelyet a napokban postázott. Amennyiben az Argonauta nem teljesíti a hivatal előírásait, ötszázezer forintig terjedő eljárási bírságra számíthat.
Szerettük volna a történtekről az Argonauta képviselőjét is megkérdezni, a céghez azonban még a tudakozó sem tudott telefonszámot adni. Természetesen a jövőben – amennyiben élni kívánnak vele – lehetőséget biztosítunk véleményük közlésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.