Szilvásy ajánlotta Koax hackert

Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere kedden beismerte, ő ajánlotta a polgári elhárítás egykori főigazgatójának figyelmébe azt a Koax néven ismert hackert, akinek a titkosszolgálatnak dolgozva olyan informatikai betörésekben volt része, amelyeket később a lehallgatási botrányba kevert UD Zrt.-vel próbáltak összefüggésbe hozni.

Swendt Pál
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt tárcavezető a parlament nemzetbiztonsági bizottságának négy tagjából alakult tényfeltáró albizottság zárt ülésén arról számolt be, hogy Koax szolgálatait az ő ajánlása alapján vette igénybe a Nemzetbiztonsági Hivatal, és feladatokat kapott a Galambos Lajos volt főigazgatót váltó Laborc Sándortól is, aki később éppen a feljelentése nyomán az UD ellen indított nyomozás sikertelenségével indokolta lemondását. Az ülésen az is kiderült: Koaxnak a polgári elhárítás informatikai feladatok ellátásáért fizetett, és a férfi Szilvásy mellett kapcsolatot tartott több szocialista politikussal is.
*
A Magyar Nemzet titkosszolgálati forrásokból úgy értesült, a hacker annak idején azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy feltörte a kancellária számítástechnikai hálózatát, majd Szilvásynál azzal jelentkezett, segít megakadályozni, hogy illetéktelenek hatoljanak be a rendszerbe. A volt miniszter az albizottság előtt azt mondta, kevés részletre emlékszik, és azt állította, az UD-ügy kapcsán sem adott konkrét műveleti utasításokat a főigazgatóknak, a történtekről pedig a neki készített vezetői összefoglalókból értesült. A grémium kedden meghallgatásra várta Laborc Sándort is, azonban a tábornok maga helyett egy közleményt küldött Vadai Ágnesnek (MSZP), a nemzetbiztonsági bizottság elnökének, amelyben elfogultságot jelentett be Demeter Ervin fideszes politikussal szemben. A volt főigazgató szerint a képviselőnek az elmúlt nyolc év polgári titkosszolgálati tevékenysége során tapasztalt anomáliák vizsgálatában betöltött szerepe az „érintettsége miatt” aggályos. Szilvásy György a meghallgatást követően Kádár János egykori dolgozószobáján keresztül távozott az irodaházból, így térve ki a sajtó érdeklődése elől. Később a távirati iroda kérdésére hazugságnak, manipulációnak és ferdítésnek nevezte Demeter nyilatkozatának több elemét.
Az ülés után Demeter Ervin, az albizottság elnöke azt mondta: megerősödött a gyanú, hogy a volt miniszter politikai célokra használta fel az elhárítást. A politikus lapunk kérdésére úgy reagált Laborc felvetésére, hogy a tábornoknak nem az ő szerepét kell értékelnie, hanem az a kötelessége, hogy az alkotmánnyal egyezően a bizottság rendelkezésére álljon. A tényfeltáró testület úgy döntött, a jövő heti ülésére ismét meghallgatásra várja Laborc Sándort és meghívót küld Galambos Lajosnak is.

Halasztott döntés. A nemzetbiztonsági bizottság elvi állásfoglalást hozott arról, hogy nem lehet a testület tagja az a képviselő, akinek átvilágításakor nemzetbiztonsági kockázatot tártak fel. Vadai Ágnes azt is igyekezett elérni, hogy a testület hozzon döntést Staudt Gábor jobbikos képviselő jelölésének érvényességéről, de ezt későbbre halasztották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.