Távoli Földek

Molnár Csaba
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máris eredményre vezetett az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által tavaly márciusban felbocsátott Kepler űrszonda kutakodása. Az űrtávcső feladata olyan Naprendszeren kívüli, úgynevezett exobolygók keresése, amelyek a Földhöz hasonlóan akár élőlényeknek is otthont adhatnak. Az exobolygók kutatása csak napjainkban kezdődik igazán. A legutóbbi időkig nem ismertünk egyetlen olyan bolygót sem, amely nem a Nap körül kering. A csillagokkal ellentétben a bolygóknak nincs saját fényük, így sok fényévnyi távolságból szinte észrevehetetlenek. Jelenlétükre csak közvetett jelek utalnak, például a napjuk fényének ritmikus halványulása vagy a közelükben keringő égitestek pályatorzulásai.

2000
fényévnyi távolságra (18 921 460 945 160 000, azaz 19 trillió kilométerre) van a Kepler által felfedezett exobolygó, amely a Lant csillagképben helyezkedik el, jelentette be Matthew Holman, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Kutatóközpont munkatársa. A Földhöz hasonló méretű bolygó mellett egy gázóriás is kering a csillag körül.

19 000
kilométer lehet a bolygó átmérője. Ha anyaga olyan sűrűségű, mint a Földé, akkor tömege háromszor-négyszer nagyobb lehet bolygónk tömegénél, amely hatkvadrillió kilogrammot nyom (ha számokkal írnánk le e számot, a hatos után huszonnégy nullát kellene tennünk).

4 millió
kilométeres távolságban kering a bolygó a napja körül (amelyet Kepler 9-nek neveztek el). Keringési ideje igen rövid, 1,5925 földi nap.

700
lehetséges exobolygó nyomait találta meg a Kepler júniusig, és ezek napjait figyeli azóta is. Az azonosításhoz jó adag szerencse is kell. Az űrtávcső akkor bukkanhat a bolygóra, amikor az elhalad a napja előtt, így a csillag fénye kissé elhalványul. Ha a fényerő csökkenése periodikusan visszatér, annak oka valószínűleg egy bolygó, írja a The New York Times.

127
fényévre, a Déli Vízikígyó csillagképben található egy másik újonnan felfedezett exobolygórendszer. A Chilében lévő Európai Déli Obszervatórium munkatársai a NASA-t két nappal megelőzve jelentették be a hírt.

5–7
bolygó is keringhet a HD–10180 jelű csillag körül. Ezek legtöbbje a Neptunuszhoz hasonló óriás, de egyikük átmérője valószínűleg csak 40 százalékkal nagyobb a Földénél.

1,17768
földi nap alatt kerüli meg napját a Földhöz hasonló tömegű bolygó, amelytől 3,3 millió kilométerre kering. Hasonlóan a Kepler által fölfedezett exobolygóhoz, ez is túl közel helyezkedik el a csillagához, így a perzselő hőség miatt kizárt, hogy élet legyen rajta.

22
éve fedezték föl bizonyítottan az első Naprendszeren kívüli bolygót, bár megerősítetlen feltételezések már 1855 óta napvilágot láttak. 1988-ban kanadai csillagászok a Cepheus (vagy Kefeusz) csillagkép egyik kettős csillaga, a Földtől 45 fényévre, 425 billió kilométerre lévő Gamma Cephei körül keringő bolygót fedeztek föl. A megfigyelést csak 2002-ben igazolták véglegesen.

488
exobolygót ismernek jelenleg a csillagászok. A kilencvenes években nagy szenzációnak számított, ha egy-egy Naprendszeren kívüli bolygót találtak, 2006-ban viszont már 61-et, 2007-ben 63-at, tavaly 83-at, az idén pedig 77-et fedeztek föl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.