Tisztelt Olvasó!

MN
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férfi vízilabda-válogatottunk szerencsére segítségünkre volt a Sport7fő szerkesztésében: Biros Péterék 10-8-ra verték a németeket a zágrábi Európa-bajnokság vasárnapi nyitányán, így rohammunkában nem kellett átalakítanunk a szomszédos hasábokon olvasható Kemény-interjút. Aztán ha csapatunk hétfőn hat hosszú esztendő után a szerbeket is legyőzné, keddi olvasóink mindjárt egy aranyesélyes alakulat szövetségi kapitányának szavait ízlelgethetnék. Nagy baj tehát már nem érhet minket az első körben; nagy öröm annál inkább.
Hogy e kettő olykor akár együtt is járhat, arra a debreceni futballklub szolgáltatott az elmúlt héten kínos és szánalmas bizonyítékot. A DVSC csapata ugyanis a bolgár Liteksz Lovecs feletti kettős győzelemmel kiharcolta a feljutást az Európa-liga főtáblájára, az egyik „félvezető” azonban elfelejtette Máté Pétert benevezni a sorozatra, és mivel Herczeg András időhúzó jelleggel becserélte őt az idegenbeli visszavágó 90. percében, a „Loki” most ünneplés és készülődés helyett azon remeghet, a kontinentális szövetség, az UEFA milyen szankcióval sújtja. Beéri-e pénzbüntetéssel, egyéb fegyelmivel, vagy 3-0-ra az ellenfélnek adja a második mérkőzést, és 3-2-vel tovább is juttatja. Így hiába terveztünk a DVSC-t méltató és az Európa-ligában rejlő lehetőségeket taglaló cikket, szívünk szerint egészen másról írnánk, méregbe mártott tintával, azaz méregtől átitatott billentyűzettel. Mégis várunk; hátha ad még egy esélyt az UEFA, és akkor egyet talán adhatunk mi is. Az ezen a szinten egyedi szarvashiba következményeire és azok kommunikálására azonban a büntetés mértékétől függetlenül is roppant kíváncsiak vagyunk; mindez megmutatja majd, hogy a klub vezérkarának egy tagja alkalmatlan-e a rá bízott feladatok ellátására, vagy ez az alkalmatlanság inkább testületi jellegű.
Akadnak persze egyéb kételyeink is, például a magyar futball-légiót illetően. A bajnoki rajtok kapcsán lajstromba vettük „idegenbe szakadt” honfitársainkat, és az összkép bizony nem szívderítő. Európai élcsapatban továbbra sincs meghatározó klasszisunk, csak akkor, ha némi önáltatással az Anderlechtet és a PSV Eindhovent Juhász Rolanddal, illetve Dzsudzsák Balázzsal ebbe a kasztba soroljuk. És Gera Zoltán, az El-döntős Fulham játékmestere? A Manchester United ellen a 90., a Blackpool ellen a 80. percben cserélték be, és ez nem a nélkülözhetetlenség ismérve. Gera ettől persze még nélkülözhetetlen – az Eb-selejtezőkre készülő magyar válogatott számára.
Pénteken Svédországban kezdi válogatottunk az újabb kvalifikációs sorozatot, és nehezen felmérhető, milyen esélyekkel. Ez éppúgy igaz a teljes etapra, mint a nyitómeccsre. Pontosabban anynyi megkockáztatható: Hollandia kimagaslik, Moldova és San Marino valószínűleg kilóg a hatosunkból, így aki komoly reményeket vagy legalább ábrándokat dédelget, annak a svéd, magyar, finn hármasban kell maradandót alkotnia. A magyar válogatott az elmúlt évtizedben vívott idegenbeli tétmérkőzésein valószínűleg Stockholmban futotta a legjobb formáját 2002 őszén; az akkori 1-1-gyel pénteken is beérnénk.
Addig azonban még pólósaink a szerbekhez és a görögökhöz mérik magukat, az UEFA kegyelmet gyakorol vagy pálcát tör a Debrecen felett, Szávay Ágnes nekivág az US Opennek.
Az újabb Sport7fő megjelenéséig két sűrű Sport7 elé nézünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.