Tornyosuló akadályok

MTI
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népszerű telepbővítés. Az izraeliek többsége azt szeretné, ha tovább bővítenék a zsidó telepeket Ciszjordániában a tavaly novemberben meghirdetett tíz hónapos részleges moratórium lejárta után – ez derült ki a Jediót Ahronót című napilapban megjelent közvélemény-kutatásból. A megkérdezettek 51 százaléka szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek folytatnia kellene a telepépítési politikát. Az izraeliek több mint kétharmada úgy gondolja, hogy a telepbővítés vitája zátonyra futtatja a béketárgyalásokat a palesztinokkal, 56 százalékuk pedig kételkedik abban, hogy Netanjahu komolyan békét akar kötni a palesztinokkal, szerintük csak az amerikai nyomás miatt vesz részt a tárgyalásokon. (MTI)


Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök alapvető kérdésekről folytatott komoly tárgyalásokat – mondta tegnap George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja azután, hogy véget ért az izraeli–palesztin közvetlen béketárgyalások második fordulója az egyiptomi Sarm es-Sejkben Hillary Clinton amerikai külügyminiszter jelenlétében. A megbeszélések ma Jeruzsálemben folytatódnak.
A tárgyalások megkezdése előtt Hillary Clinton kifejtette: megérett a helyzet a közel-keleti békemegállapodásra, de a közvetlen tárgyalások nélkül Izrael nem számíthat tartós biztonságra, és a palesztinok nem hozhatják létre független államukat. Barack Obama amerikai elnök úgy határozta meg Clinton feladatát a mostani találkozóra, hogy győzze meg az izraeli és a palesztin vezetőket: tegyenek egymásnak szimbolikus gesztusokat a siker érdekében. Szakértők szerint az Obama-kormányzat erőfeszítéseinek köszönhető, hogy egyáltalán tárgyalóasztalhoz ültek a közel-keleti vezetők, de kérdéses, hogy hosszú távon mit tudnak elérni.
A béketárgyalások húsz hónappal ezelőtt félbeszakadtak, amikor 2008 decemberében katonai offenzívát indított az izraeli hadsereg a Gázai övezetben, mintegy 1300 palesztin halálát okozva. Szeptember elején Washingtonban felújították a közvetlen tárgyalásokat azzal a céllal, hogy egy éven belül keretmegállapodást kössenek egy Izraellel tartós békében élő palesztin állam létrehozásáról. Benjamin Netanjahu támogatja a palesztin állam létrejöttét, de szerinte annak nem lehet majd hadserege, és Izraelt mint zsidó államot kell elismernie. Az egyezkedés kritikus próbatétel előtt áll, mert szeptember 26-án lejár a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vonatkozó, tíz hónappal ezelőtt bevezetett izraeli korlátozás. Mahmúd Abbász csak azzal a feltétellel egyezett bele a közvetlen tárgyalásokba Izraellel, ha felhagy az építkezésekkel a megszállt területeken. Benjamin Netanjahu viszont vasárnap kijelentette, nem maradnak érvényben a korlátozások. A ciszjordániai és a kelet-jeruzsálemi palesztinok 1967 óta élnek izraeli megszállás alatt. A Ciszjordániában épült zsidó telepek 400 ezer embernek adnak otthont.
A béketárgyalások másik akadálya, hogy Mahmúd Abbász a palesztin területek csupán egy részét képviseli, hiszen az izraeli gazdasági blokád alatt álló Gázai övezetet a Hamász radikális palesztin szervezet irányítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.