Új felügyeletet kap a közmédia

Bodacz Balázs
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta tegnap az Országgyűlés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról szóló határozati javaslatot. A médiatanács az a testület, ami az Országos Rádió és Televízió Testület feladatait veszi át. A jelölőbizottságba a képviselőcsoportok egy-egy tagot delegálhatnak, de a bizottság akkor is megalakul, ha valamelyik frakció nem vesz részt az ajánlásban, illetve a jelölésben. A testületben az országgyűlési arányoknak megfelelő szavazati arányok érvényesülnek. A jelölőbizottság elnökére a kormánypárti, alelnökére az ellenzéki frakciók terjesztenek elő javaslatot. Az MTI úgy tudja, a jelölőbizottság felállításáról szóló döntés után a frakciók szeptember 29-ig megteszik javaslataikat a testület tagjaira, akikről október 4-én határoz az Országgyűlés. A jelölőbizottság a tagjai megválasztását követően egyhangú szavazással tesz javaslatot a médiatanács tagjaira, ezt a Ház elé terjeszti, amely egyidejű listás szavazással, várhatóan október 11-én dönt az ajánlásról.
A kormánypárti képviselők tegnap elfogadták a közszolgálati közalapítvány felállítását célzó javaslatot is. A közszolgálati közalapítvány a Magyar Rádió Közalapítvány, a Magyar Televízió Közalapítvány, a Duna Televízió Közalapítvány és az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének jogutódjaként jön létre. A testület kezelő szerve a kuratórium, amelynek tagjait az Országgyűlés választja meg, elnökét pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság delegálja. A kuratórium fogja majd kinevezni a közmédiumok vezérigazgatóit. A közszolgálati közalapítvány lesz a tulajdonosa mind a négy közmédiumnak, amelyek egyébként zártkörűen működő nonprofit részvénytársasággá alakulnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.