Változtatást várnak az ügyvédek

Jakubász Tamás
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosításra szorul az elektronikus fizetési meghagyásokról szóló jogszabály, ezért a Magyar Országos Közjegyzői Kamara és a Magyar Ügyvédi Kamara közösen kezdeményezi a kormánynál a törvény megváltoztatását. Mint megtudtuk, a két kamara illetékesei az elmúlt hónapokban többször is egyeztettek az új rendszer gyakorlati problémáiról. Június elseje óta ugyanis nem a bíróságok, hanem a közjegyzők bocsátják ki az úgynevezett fizetési meghagyásokat, vagyis a tartozások behajtását lehetővé tevő dokumentumokat. Míg az ítélkező fórumok korábban hosszú hónapok alatt készítették el ezeket az iratokat, addig a közjegyzők az interneten érkezett kérelmekről három napon, míg a papíron benyújtott igényekről 15 napon belül döntenek.
Lapunknak Bánáti János, az ügyvédkamara első embere kifejtette: pártolják, hogy a közjegyzők átvegyenek bizonyos feladatokat a nagy munkateherrel küzdő bíróságoktól, így a fizetési meghagyások új rendszerének kialakítását is támogatták. Azonban több részletkérdésben változtatást szeretnének. A legfontosabb, hogy a jelenlegi szabályok szerint az ügyvédek kizárólag elektronikus úton nyújthatják be kérelmeiket, vagyis papíron nem terjeszthetnek elő igényeket. Az ügyvédek azt szeretnék, ha átmeneti ideig – fél-egy évig – a jogi képviselők az internet mellett papíron is kérhetnék a fizetési meghagyások kiadását a közjegyzőktől. Ez azonban csak jogszabály-módosítással valósulhat meg, vagyis a kérdésben az Országgyűlés döntése szükséges. A törvényalkotás menete azt feltételezi, hogy az ügyvédek által szorgalmazott változtatás nagyjából jövő januárban léphet életbe, azaz egy ideig továbbra is csak az elektronikus út áll a jogi képviselők előtt. Bánáti János úgy fogalmazott: ez nem lenne baj. A majdani átmeneti időszak szerinte addig tarthatna, amíg a közjegyzők rendszere kinövi gyermekbetegségeit. Az ügyvédek emellett azt is szeretnék, hogy a szisztéma elektronikus fizetési szabályain is módosítson a parlament. Kérdésünkre Tóth Ádám, a közjegyzői kamara elnöke mindezt azzal toldotta meg: a jogszabály nem tette lehetővé, hogy a kezdeti időszakban az ügyvédek papíron és elektronikusan is beadhassák kérelmeiket, s ez jelent most problémát. Úgy tudjuk, a két kamara közös kérelme hamarosan eljut a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.