Visszatér-e a Kremlbe Vlagyimir Putyin?

Merre fordul Oroszország? Ez a kérdés állt a Valdaj Klub idei találkozóin zajló viták középpontjában. Ám az esetleges geopolitikai irányváltás sem érthető anélkül, ha nem tudjuk, hol is tart ma Oroszország, miként alakulnak a belső hatalmi viszonyok. Az exkluzív nemzetközi klub tagjaiként erről beszélgettünk Arnaud Dubien politológussal, aki a párizsi Nemzetközi Stratégiai Kutatások Intézetében az Oroszországgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó programok vezetője.

Stier Gábor
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kímélte a gazdasági válság Oroszországot sem. Milyen állapotban van ma az ország? Miként került ki a megrázkódtatásokból?
– Meggyengülve, de kifelé tart a válságból. Míg az elmúlt években a GDP növekedése nyolc százalék körül volt, addig a tavalyi visszaesés után az idén legfeljebb négy százalék várható. Oroszországnak ugyan a legtöbb európai országgal vagy az Egyesült Államokkal ellentétben nincs adóssága, s ez ütőkártya a kezében, az ország elmúlt tíz évben tapasztalt magára találását azonban megtörte a válság.
– Politikai értelemben a fő kérdés, mi lesz 2012-ben, s milyen irányt vesz ezzel a fejlődés…
– Hogy melyikük lesz a jelölt, azt hiszem, még ők maguk sem tudják. Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev ugyan jól kiegészítik egymást, azonban más-más stílust képviselnek, nem egészen ugyanúgy látják a világot, s jól leírható a különbség a mögöttük álló körök között is. S bár Putyin azt hangsúlyozta, hogy egy párthoz tartoznak, ugyanott tanultak, s húsz éve együtt dolgoznak, a két politikus között az életkorban 13 év, egy generációnyi a különbség. Medvegyev a peresztrojka idején, 1987-ben, a késői szovjet korban végzett a leningrádi egyetemen, míg Putyin 1975-ben. Ezenkívül nem szolgált a KGB-ben sem. Ebből adódóan más a tapasztalatuk, más körülmények között alakult ki szilárd képük a világról. Ez nagyon fontos annak megértéséhez, hogy Medvegyev számára a politikában is kissé mások a prioritások. A modernizációhoz, az állam szerepéhez, a szabadságjogokhoz másképp viszonyul, ami nem jelenti azt, hogy ez szöges ellentétben állna Putyin nézeteivel. Így ha Medvegyev maradna még hat évig a Kremlben, Oroszország feltehetőleg egy árnyalattal európaibb irányt venne.
– Bár a két politikus mögötti csapatok láthatóan a saját játékukat is játsszák, a tandem azért mégiscsak egy csapat. Vagy nem?
– Putyin és Medvegyev között aligha lehet bármiféle ellentét, a két csapat érdekei azonban ütköznek. Így hol nyíltan, hol a színfalak mögött folytatják elsősorban egzisztenciális harcukat. Ezt a faktort semmiképpen sem becsülném alá, s úgy gondolom, bizonyos helyzetben komoly befolyással lehet az események alakulására.
– S milyen megfontolások befolyásolhatják Putyin döntését? Mert egyelőre, legalábbis úgy tűnik, hogy ő dönti el, vissza akar-e térni.
– Szimbolikus értelemben biztosan fontos számára a Kreml, s Putyin szeretne visszatérni. Ez jelképezi ugyanis a hatalmat Oroszországban. Más kérdés, hogy akar-e újra elnök lenni, ismét külpolitikával foglalkozni, csúcstalálkozókra utazni. Nem biztos. Legutóbb azt nyilatkozta, hogy a kormányfői munka tökéletesen kielégíti, konkrét dolgokkal foglalkozhat. Arról is hallani mostanában, hogy Putyin a duma elnöki székébe ülne át, s a miniszterelnök egy új, a szó átvitt értelmében is „energikus” politikus, Szecsin lenne. Egy másik állítólagos forgatókönyv szerint Medvegyev folytatná az alkotmánybíróság elnökeként. Be kell vallani, valójában most még mindenki csak találgat, s a lényegi dolgok csak jövőre derülnek ki.
– Addig is árulkodó lehet a kormányban és az elnöki adminisztrációban ősszel várható átrendeződés…
– Ilyen mozgás valóban várható. Medvegyev számára komoly problémát okoz, hogy gyengék a pozíciói az erőszakszervezetekben, a titkosszolgálatokban és a rendkívül fontos energiaszektorban. Nem nevezhető egyértelműnek a befolyása magában az elnöki adminisztrációban sem. Nariskin Putyin embere, Szurkov még régről maradt. Ő ellenőrzi az igazságszolgáltatást, az alkotmánybíróságot és a számvevőszéket, ez azonban kevés. Valóban sokatmondó lehet, s a hatalmi erőviszonyok változására utalna, ha a belügy vagy a titkosszolgálatok élén, az energiaszektorban és az elnök környezetében Medvegyevhez közelebb állók váltanák a jelenlegi vezetőket.
– Az ismét erőre kapott „kremlinológusok” már a kormányzóváltásokból is messzemenő következtetéseket igyekeztek levonni. Megalapozottan?
– Ezeket a váltásokat nem csupán a tandemen belüli erőviszonyok szempontjából érdemes vizsgálni. Már csak azért sem, mert e döntések alapvetően a két csapat közötti kompromisszumot tükrözték. Az a tény azonban, hogy leváltották Sajmijevet vagy Rosszelt, önmagában érdekes. A régi nagy titánok közül már csak Luzskov moszkvai polgármester maradt, akinek szintén meg vannak számlálva a napjai. Bár különböző praktikákkal próbálja húzni az időt, tisztában van ezzel ő is. Putyin és Medvegyev csapata sem várná meg elmozdításával mandátuma jövő évi lejártát, kérdés csupán az, hogy ki milyen kompromisszumot, árat hajlandó vállalni e váltásért. S ismét csak érdekes jelzés lehet, kinek az embere kerül Moszkva élére.
– Természetesen nem mindegy, Medvegyev vagy Putyin lesz a következő elnök, de el tudja képzelni, hogy Oroszország lényegesen más irány venne egyikük vagy a másikuk győzelme esetén?
– A külpolitikában aligha lenne lényeges különbség. Oroszország helye, érdekei ugyanis meghatározottak. A hangsúlyok azonban kissé eltérhetnek, s ne felejtsük el a személyes tényezőt sem. Putyin neve a kemény müncheni retorikához kötődik, míg Medvegyev fogadtatása akkor is kedvezőbb, ha ugyanazt mondja, mint Putyin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.