Viszontagságos tóparki építkezés

Elbocsátott emberekről, ki nem fizetett számlákról beszélnek a Tópark-beruházáson korábban dolgozók; a webkamerák képén alig-alig látszik mozgás a területen. A beruházó tagadja, hogy leállt volna a budai oldal egyik legértékesebb területén, a törökbálinti tó partján 2007-ben kezdett nagyarányú fejlesztés, a Tópark.

Hajdú Péter
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti tervek szerint 2009 végén kellett volna átadni a 140 hektáros beruházás első ütemét, amely Tópark-fejlesztésként ismert, de háromnegyed évvel az átadás tervezett időpontját követően csak a csupasz épületek állnak, s mozgás is alig-alig látszik a területen. A rossz nyelvek szerint ez azt jelzi, hogy szinte teljesen leállt a beruházás, az emberek egy részét menesztették, s vannak cégek, amelyek munkáját nem fizette ki a fővállalkozó.
Gyóni Marianna, a beruházó Walker and Williams Investment Group Hungary Zrt. (WWIG) PR igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, bár a válság miatt kénytelenek voltak csúsztatni a beruházást, a költségek ennek ellenére nem emelkednek, s több hónapja elkezdődtek az épületekben a belső, szakipari munkálatok, csak azok kívülről nem látszanak. Az épületek körüli közműhálózat lefektetése is zajlik. A jelenlegi szakaszban mintegy négyszáz ember dolgozik, s még az ősz során átadják a mostani szakasz egyik leglátványosabb építményét, az M1 autópálya fölött átívelő, mintegy kétmilliárd forintba kerülő autópálya-csomópontot – hangsúlyozta Gyóni Marianna.
A ki nem fizetett számlákkal kapcsolatos kritikákról az igazgatóhelyettes hangsúlyozta, hogy a kivitelezés 2005 óta a Deutsche General Bau Group (DGBG) feladata. A WWIG közvetlen kapcsolatban nem áll az alvállalkozókkal, azok kiválasztása és irányítása a DGBG feladata, majd hozzátette: „ha a generálkivitelező és alvállalkozó között bármilyen konfliktus merül fel, feltehetően a szigorú minőségi elvárásoknak nem felelt meg az érintett cég munkája vagy szolgáltatása.”
A beruházó WWIG-t az index információi szerint 2008 januárjában ötmilliós alaptőkével hozták létre, s a londoni bejegyzésű, de Luxembourgban működő Walker and Williams Investment Group S. A. Luxembourg érdekeltségi körébe tartozik. A luxembourgi cég tulajdonosai között egy időben Brit Virgin-szigeteki cégeket is megtalálhattunk, s egykor maga a vállalkozás is ott volt bejegyezve.
Az építkezés fővállalkozója a DGBG érdekeltségébe tartozó Deutsche General Bau Építőipari és Tervező Kft. (DGB), amely jelenleg független ugyan a WWIG-től, de 2007 ősze és 2008 áprilisa között a WWIG volt a tulajdonosa, s 2005 novemberétől 2006 februárjáig, illetve 2006 októberétől 2007 júliusáig a két cég székhelye azonos volt.
A DGB jelenlegi vezérigazgatója az a Gara László, aki egyúttal Bia-Projekt Ingatlanforgalmazó Zrt. (BPI) ügyvezetője. Annak a Bia-Projektnek, amely 2008 tavaszán a Tópark beruházás kivitelezésén dolgozott, s amelyet akkoriban az egykori szakállamtitkár, Pimper Richárd vezetett. Őt korábban azért menesztették a miniszterelnöki hivatal szakállamtitkári székéből, mert elolvasás nélkül aláírt egy igen gyenge minőségű tanulmányról szóló, 7,7 millió forintos számlát. Ez a tény akkor került ismét a figyelem középpontjába, amikor vezérigazgatósága idején, 2008 tavaszán bejelentették, hogy Kuncze Gábor, az SZDSZ egykori elnöke az ingatlanfejlesztő szakmában találta meg hivatását: kinevezték a BPI felügyelőbizottsági elnökévé (Magyar Nemzet 2008. április 22.). A kinevezéshez akkor a WWIG menedzsmentje gratulált. A cégek közötti kapcsolatot mutatja, hogy a Bia-Projekt székhelye 2005 decembere és 2008 júniusa között ugyanott volt, ahol az említett két másik vállalkozásé. Pimper Richárd szerepvállalására vonatkozó kérdésünkre Gyóni Marianna elmondta, hogy a volt szakállamtitkár nem a Tópark vezetőségi tagja volt, hanem a DGBG leányvállalat BPI vezérigazgatója, s már jó ideje nem dolgozik ott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.