Vízműbotrány: felszámolással fenyegetnek

A tavaly októberben megalapított Tettye Forrásház Zrt. ellen kezdeményezett felszámolási eljárást a Délkomp Kft., amely a Pécsi Vízmű Zrt. leánycége, az Aquainvest Kft. többségi tulajdonában van. A társaság szerint a Forrásház tartozik nekik, a pécsi vízszolgáltató ellenben állítja: a cég nem látta el feladatát.

Bóka Máté Ciprián
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Délkomp Kft. az elmúlt esztendőkben a Pécs melletti Pellérden található szennyvíztisztítóban kezelte a szennyvíziszapot. A szervezet 2007-ben jött létre, s nem csupán a pécsi, hanem a környező településekről érkező iszap komposztálását is végezte. A társaság egy korábbi közleménye szerint „2009 októberéig magas szakmai színvonalon dolgozott, minden szerződésben vállalt kötelezettségének – és még azon túl is – eleget tett”. A Dér Sándor vezette Délkomp Kft.-vel az idei esztendő márciusának végén lejárt a szerződés, s azt nem hosszabbították meg a társasággal.
A kft. szerdán jelentette be: felszámolást kezdeményez a Forrásházzal szemben, mondván, harmincmillió forinttal tartoznak a cégnek, s mivel a tárgyalások ellehetetlenültek – valamint a társaság destruktív hozzáállása miatt –, egyelőre esélytelennek látják ennek kifizetését.
Winkler Tamás, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatójának véleménye szerint zavarosak a Délkomp követelései, nem világos, hogy mire alapozva kéri a cég a harmincmillió forint kifizetését, ugyanis nem végezték el ugyanis feladatukat.
A városi vízszolgáltató cég szerint korábban már hatvanmilliót kifizettek a Délkompnak, de az megsértette a szerződésben vállalt kötelezettségét, és több hónapon keresztül nem szállította el a pellérdi telepről az iszapot.
A Forrásház vezetése pedig azt már korábban jelezte, hajlandó ügyvédi letétbe helyezni a szerződésben vállalt feladatok elvégzéséért járó díjat, a pénzt azonban addig visszatartják, amíg nem látják el a rájuk bízott munkát. A cég álláspontja szerint ráadásul a szennyvíztelepen felhalmozott 35 ezer tonna ürülékből és komposztból 30 ezer tonnányi tavaly október előtt keletkezett – azaz a Pécsi Vízmű Zrt. szolgáltatási időszakában, így ez utóbbi társasággal kellene elsősorban elszámolnia a Délkompnak.

Nem akarta erőltetni.
2006 februárjában azért csak három hónapra kapta meg kinevezését, mert a leköszönő kormány nem akarta őt és az esetleges eltávolításával járó több tíz milliós végkielégítést a következő kabinetre erőltetni. Májusban pedig azért kötöttek újból három hónapos szerződést vele, mert késett a kormányalakítás, s a nagy állami cégek csúcsán még senki sem kapott határozatlan idejű kinevezést – ezzel indokolta tegnap a Népszabadságnak Reményi Zoltán, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. korábbi vezérigazgatója, hogy 2006-ban kétszer is végkielégítést vehetett fel. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen csalás gyanújával folytat nyomozást az ügyben. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.