Zenés séta a promenádon

Tölgyesi Gábor
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

MAHLER AZ OPERÁBAN. Tegnap este az Operaház Székely Bertalan-termében avatták fel Krasznai János szobrászművész alkotását, Mahler portrészobrát. A Székely Bertalan-terem előterében a Mahler születésének 150. évfordulója előtt tisztelgő Gustav Mahler Budapesten című kiállítás nyílt, majd Mahler II. (Feltámadás) szimfóniája csendült fel a színházteremben, Fischer Ádám vezényletével. E mű az Operaház falai között született.


Klösz György mintegy száztíz éves híres felvételén keménykalapos urak olvasgatnak a Reitter Kávéház teraszán. Arcukon elégedettséggel néznek a fotográfus objektívjébe. Odabenn Lechner Ödön tervezte faburkolat, falikárpitok. Igazi békebeli hangulatot árasztó kép. Az Andrássy úti kávéház korábban is neves vendégeket fogadott, törzshelye volt Szinyei-Merse Pálnak, Puccininek és a pesti Operaházat 1888 és 1891 között igazgató ifjú osztrák zeneszerzőnek, Gustav Mahlernak.
Lechner kávéházi berendezései elpusztultak, a később a Balettintézetnek is otthont adó Drechsler-palota árkádsorát deszkák zárják el, az épület sorsa aggodalomra ad okot. Mégis, tegnap, ahogy Liszt valamelyik szonátája, vagy egy-egy édesbús standard dzsesszdarab felhangzott az Andrássy úton, nem a sötét közelmúlt kísértett, inkább úgy érezhettük, pillanatokra a Klösz által megörökített, szépiaszínű világ ragyog az útra a sűrű bárányfelhők közül.
A Bajcsy-Zsilinszky úttól az Oktogonig öt színpadon állítottak fel zongorákat. A látvány már önmagában műalkotásszerű, de semmit sem ér egy hangszer, ha néma marad. Ismert és az ismertség felé törekvő ifjú muzsikusok csaltak maguk köré lelkes hallgatóságot, a színpadok között az Olvasóliget babzsákjain lehetett lapozgatni „ottfelejtett” köteteket. Sztravinszkij és Sztálin, Pécs, Európa kulturális fővárosának programfüzete karnyújtásnyira egymástól. S mivel nem csak igével vagy zenével él az ember, lehetett választani: kávék és sütemények garmadája, szittya pita és Ráhel flódnija fokozta az élvezetet. Erkel, Mahler és Liszt belvárosából nem hiányoztak a kétlovas konflisok sem, s hogy az időutazás még szürreálisabb legyen, egy Ikarusz állt keresztbe az úton. A Petőfi Irodalmi Múzeum 1800-as járatának virtuális útvonala egy felemelő évszázad szép állomásain keresztül haladt.
A legkülönösebb „álomképet” a zenés korzó elején láttuk. Félmaratoni futók, zongoraművészeket ünneplő hallgatóság, egy úton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.