9 985 547

Seszták Ágnes
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda reggel ennyi volt Magyarország lakossága. Legalábbis a Hungarométer szerint, amely az interneten folyamatosan mutatja a születési és halálozási adatokat. Tízmillióan sem vagyunk már. És nem szólaltak meg a szirénák, nem állt meg az élet, az emberek közönyösen vették tudomásul, ha egyáltalán hallottak róla. Ha volt olyan kegyes valamelyik televízióállomás, bemondta a kis színesek között, azután, hogy láttuk, amint az anyja által magára hagyott kis panda először iszik cumisüvegből.
Valahogy a magyarokat nem izgatja, hogy száz év múltán beszélik-e még azt a nyelvet, amit olyan zengzetesen forgatott Vörösmarty Mihály, Arany János vagy a lét és nemlét igazságainak megfogalmazásában mester József Attila. „Fogyik a magyar!” – rikkantják a humor szánalmasai, és azt hiszik, marha szellemesek. Közönséget is találnak hozzá, és egymás térdét csapkodják a röhögéstől, hogy ugyanis fogy a magyar, bruhaha! És nevet rajta az a sügér is, akinek sírnia kellene. A hetvenes évek legtöbbször kifigurázott alakja Fekete Gyula, az „agyalágyula” volt. Fekete és még néhány elszánt népi író jelezte a magas halálozás és az alacsony születésszám veszélyét. Hatalmas vita kerekedett Fekete Gyula „Éljünk magunknak?” vitaindítójából, amelyben összecsaptak a családosok, a gyerektelenek meg az egykézők. Az utóbbiak „levéltetveknek” címezték a másik tábort, mondván, sok a gyerek. A nagycsaládok meg önző „kicsi vagy kocsi” pártiaknak a gyerekteleneket. Komolyan összevesztek azon, hogy érdemes-e szülni annak, aki nem tud később narancsot meg banánt adni a gyerekének, s mi van, ha csak almára telik. A narancs és banán abban az időben a jólét jelképe volt, aki Bécsbe ment, hozott egy kilót mutatóba.
Hol van már ez a vita? Bár két konkrét haszna volt. Az egyik, hogy a töménytelen abortuszt először lehetett demográfiai mínuszként elemezni egészségügyi probléma helyett, a másik pedig, hogy bevezették a gyermekgondozási segélyt. Semmi nem segített, a gyes csak előre hozta a szülési időpontokat, viszont hatalmas lehetőséget adott a nők kezébe. Három évig otthon lehettek a kisbabájukkal. Sajnos az a generáció, amelyik ezt élvezhette volna, maga is bölcsődés, napközis és tanulószobás volt, majd irány továbbtanulni, dolgozni. A gyesneurózis néhány év multán bevonult a női betegségek sorába. Kötetekre rúg a népességfogyás okainak keresése. Csak mostanában sikerült kimondani, hogy a magyar nemzetnek is van kollektív tudattalanja. S ebben a mélyen eltemetett tudattalanban ott van Mohács, 1848, Trianon, a vesztes háborúk, a Rákosi-korszak, a kitelepítések, az orosz megszállás, 1956 megtorlása, a rendszerváltás hozta csalódás. Ott van az identitásában megrendült nemzet, a távlatok hiánya, a bizonytalanság.
Pedig a magyar kormányok a környező országokhoz képest rendesen költenek családtámogatásra. Az idén mintegy 461,8 milliárd az előirányzott támogatás összege. Az összeg a GDP 2,8 százaléka, és mégsem mondhatni, hogy a különböző pótlékok és segélyek emelik a szülési hajlandóságot. A kormányok annyiban tehetetlenek, hogy a népesedést ösztönző intézkedések sokára érnek be, míg egy melléfogás tönkretehet minden jó szándékot. A legfontosabbat nem tudják megoldani, a választás lehetőségét. Hogy aki a gyermeknevelésben akar kiteljesedni, tehesse, és ne legyenek filléres gondjai. Aki pedig a karriert választja, tehesse lelkiismeret-furdalás nélkül. Csakhogy nálunk a család két keresőre épít. És a közhangulat nem gyerekszerető.
Két apró, de nagyon jellemző példa: részmunkaidőről harminc év óta csak beszélnek, az aluljárók gyerekkocsirámpáiról viszont már nem is beszélnek. Ezért tüntettek például a babakocsival közlekedő anyukák a múlt héten. Lázba jött tőle valaki?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.