A rend és a szárnyalás

A Balaton-felvidéki Paloznakon Meseterápia Központ nyílt, amelyet Wirtz Ágnes és Wirtz Albrecht alapított magántőkéből. A két épületből álló intézményben Boldizsár Ildikó metamorphoses meseterápiás módszerével igyekeznek bevezetni a népmesékben átélhető belső történet, a belső rend, a csodák, a tágas lehetőségek világába állami gondozott gyerekeket, kimagaslóan tehetséges fiatalokat, anyagi és lelki nehézségekkel küzdő családokat és gyermekeiket.

Varga Klára
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másokat is várnak persze, akik csak meseterápiára szorulhatnak. A cél a testi-lelki betegségek megelőzése, és egy olyan univerzális értékrend, valamint életvezetési minták megismertetése, amelyek származástól és életkörülményektől függetlenül segítenek a kapcsolódási zavarok rendezésében. A módszer Jungtól, aki a mesét és az archetípusokat elsőként kapcsolta be a lélekgyógyászatba, a művészetterápián keresztül ível addig a meseterápiáig, amely már teljességben gondolkodik az emberrel és külső-belső világával kapcsolatban. Az alapítók maguk is átélték már a mese gyógyító hatását, amikor minden vágyuk ellenére sokáig nem született gyermekük, s éppen a meseterápia segített rajtuk. Ez az élmény vezette őket arra, hogy páratlanul szép természeti környezetben meseterápiás központ létrehozásába fogjanak.
Az intézménnyel szorosan együttműködik a Mosoly Alapítvány, amely az ideérkező, terápián részt vevő csoportokat szervezi, és terapeutákat is ad a munkához. A következő hónapokban a később itt dolgozók képzése zajlik, majd 2011 tavaszától tíznapos turnusokban maximum húszfős csoportokban fogadja a hétesztendősnél idősebb érkezőket a központ. Családok is tölthetnek itt közös gyógyhétvégét, s ők hozhatnak magukkal kisebb gyerekeket is.
A mesével való gyógyításban fontos szerepet kapnak majd azok a madárpark téli és nyári röpdéjében látható eleven madarak, amelyek a szárnyalás képessége mellett a tájékozódás, az együttműködés, a kitartás és a gondoskodás képességét erősítik azokban, akik néhány napot a madársereg közelében töltenek el.
Illatos gyógyfüvekkel teli kert, szőlőlugas is segíti a belső iránytű kialakítását az ideérkezőkben. Az egyik épületben azokat is fogadják, akik le akarják írni, és itt akarják hagyni megőrzésre a saját maguk összerakta mesét.
A Meseterápia Központ külső megjelenésében is mesék világát tükrözi két tornyos épületével, madárparkjával, kertjeivel, a kanyargó ösvény és a víz látványával. Így ábrázolja a teljességet, az ég és a föld összekapcsolását, utal a mikro- és makrokozmosz öszszefüggésére, hangsúlyozza az ember kapcsolatát a természettel és a világmindenséggel. A kertet – amely szintén fontos ősi archetípus a mesékben – az ideérkező gyerekek és felnőttek művelhetik is, s így a teljesség átéléséhez a többi között a kertészkedés, a gazdálkodás öröme, a közös fizikai munka élménye is hozzásegítheti őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.