A szunnyadó vulkán

Kodrik Judit
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen az internetpontot keressük az Etna északkeleti oldalán fekvő, sziklás hegyek között megbúvó, Linguaglossa nevű kisváros főterén, ám szieszta lévén minden be van zárva. A nagy hőségben kicsi a forgalom, férfiak üldögélnek a padokon, nőket nem látni sehol. Megiszunk egy kapucsínót, és elindulunk az Etna meghódítására. Szicíliában a bőrén érzi az ember a szieszta szükségességét. A hőmérséklet 40 fok körüli, gyönyörű erdőn át visz az út felfelé, de akkora a szárazság, hogy a fák sem nyújtanak felfrissülést.
Táblák hirdetik: „Etna excursions north.” Felérünk az indulási helyre, nincs sok autó, igaz, az aznapi utolsó turnust érjük el negyed háromkor. Befizetünk a háromórás útra. Kabátot bérelünk, a cipőnk megfelelő, csak zárt lábbeliben szabad elindulni.
Az Etna, Európa legmagasabb, aktív vulkánja Szicília keleti partvidékén terpeszkedik. A viszonylag gyakori kitörések ellenére sem félnek erejétől, az évszázadok alatt sok apró falu települt a hegy lábaihoz, mert a talaj kiválóan alkalmas szőlő- és gyümölcstermesztésre. Az Etna csúcsára csupán egyetlen szűk út vezet, különleges, e célra gyártott négykerék-meghajtású buszok indulhatnak felfelé, más járművel behajtani tilos, de nem is lenne lehetséges. A táj különlegessége, szépsége szinte leírhatatlan. Mindenfelé kihűlt, fekete, szürke láva, hatalmas kövek, helyenként kidőlt, csupasz vagy még álló, megégett fák. Ahogy haladunk felfelé, egyre kevesebb a növényzet, a horizont kitágul. Az út hepehupás, porzik mögöttünk, néhol meredeken kanyarog hatalmas szakadékok mellett, nincsenek védőkorlátok. Borzongunk a félelemtől, mert érezzük a hatalmas elemi erőt, és látjuk azt a megsemmisítő pusztítást, amit a legutóbbi kitörés néhány évvel ezelőtt véghezvitt. Alattunk egy megroggyant, betemetett ház maradványa, egy-egy jeges hófolt és a lezúduló lávafolyam megszilárdult óriás lávakövei. Lenyűgöz a távoli táj szépsége, egészen a tengerig ellátni. 2800 méteren kiszállunk, még 500 métert kell megtenni felfelé, mondja a túravezető, aki azonnal el is indul, futólépésben, hátizsákkal a krátercsúcs felé. Utánairamodunk, de nem bírjuk sokáig. Lábunk alatt fekete hamu porzik és száll szanaszét az egyre erősebb szélben.
Szívünk a torkunkban dobog, a füstölgő csúcs elérhetetlennek tűnik. Majdnem a tetőn vagyunk: hirtelen torkot kaparó, maró, fojtogató kénszag kavarog, olyan sűrű, tejszerű, hogy alig látjuk egymást. A szél hátulról fúj, belekapaszkodik a ruhába, és tol, taszít felfelé ellenállhatatlanul. Szájunk előtt zsebkendő, a lábunk előtt pedig a füstölgő, óriás kiterjedésű, kör alakú mélység. Párosával, egymásba kapaszkodva araszolunk tovább. Elég egy rossz lépés, és bárki lezuhanhat.
A teremtés fensége érint meg bennünket. 3300 méter magasan vagyunk. Nincsenek fák, nincs semmi, ami akadályozná az elénk táruló panorámát. Alattunk a láva, a hegyek, az erdők, a tiszta tenger.
Lefelé az út még meredekebb. Cipőnk tele lesz hamuval és törmelékkel, mire elérjük a buszt. 2000 méter körüli magasságban fekete kecskék legelnek az egyik kihűlt kráter oldalában, vagy szaladnak a bokrok között. Színes virágok törnek utat a megújulás, az élet újrakezdése felé a sötét köveken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.