A világot magukban hordozó nőkről

Makrai Sonja
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Rapszódia címmel rendeztek tárlatot Faragó Miklós festőművész műveiből a belvárosi Erdély Művészetéért Alapítvány Vármegye Galériájában (Budapest V., Vármegye utca 11.). A művész 1947-ben született, Varsóban végzett a Képzőművészeti Akadémián, majd norvég királyi ösztöndíjjal Skandináviába utazott. Olaszországban elnyerte Annie Ariadne Kosirys hercegnő fődíját, s megrendelést kapott a Chiesa Madre Katedrális üvegablakaira.
Faragó Miklós sajátos technikával dolgozik: a felvitt festéket nem ecsettel, hanem saját ujjaival alakítja. Olajfestményein, porcelánba égetett rajzain a népi és a rovásírás jelei is visszatérő motívumok. Képein főleg harsány, erőteljes színeket használ, nőábrázolásában felfedezhető az elődök vonalvezetése, ceruzarajzaira ezzel szemben a harmónia és a kiegyensúlyozott ábrázolásmód jellemző. Faragó Miklós festményei szerint a világegyetemet, a történelmet a nők hordozzák magukban, ők testesítik meg az ősi magyar mítoszokat (Emese álma, Magor és Csaba királyfi története). A jelenleg Svájcban élő művésznek kiállítása volt már Párizsban, Tokióban és Las Vegasban is. Magyarországon 1982-ben – hosszú szünet után – a Műcsarnokban rendeztek képeiből tárlatot. A Vármegye Galériában rendezett mostani kiállítás október 8-ig látogatható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.