Amerikai helyezkedés

Zord Gábor László
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rahm Emanuel kiugrott a Fehér Ház Titanicjából. Elsőnek a kapitány hagyta el a süllyedő hajót. Nem elsőnek és nem is a kapitány, hanem egy patkány – ilyen és ehhez hasonló mondatok szerepelnek a Barack Obama kabinetfőnökének távozását ismertető, politikailag így vagy úgy elfogult cikkekben és kommentárokban a tengeren túlon. Ha túlzásnak is számítanak ezek a hasonlatok, az biztos, hogy csak a pillanat megválasztása volt kérdéses, ahogy azt az elnökség oszlopos munkatársainak sorában megindult változások már egy ideje előre jelezték, legyen szó a magyar származású költségvetési gururól, Peter Orszagról vagy a Nemzetgazdasági Tanács vezetőjéről, Lawrence Summersről. Rahm Emanuel pályamódosítása azonban mind közül a leginkább figyelemre méltó, és nemcsak az általa betöltött poszt jelentősége miatt, azért, mert hivatalból ő volt Obama politikai akaratának gyakorlatba ültetője.
A kabinetfőnök ugyanis a Demokrata Párt kihagyhatatlanul fontos politikacsinálójának számított az elmúlt években, miután 2002-ben képviselővé választották Chicagóban. Előtte pedig, más profilon ugyan, de szintén fontos pozíciókat töltött be a pártban, hiszen Bill Clinton 1992-es kampányának pénzügyi igazgatója, majd az 42. elnök tanácsadója lett. Agreszszív stílusa nem ismert akadályt, természetszerűleg ragadt rá a „Rhambo” becenév is. Ebből nem vett vissza az Obama-féle Fehér Házban sem, ami aztán konfliktusokat is okozott: egyszer egy sportlétesítmény zuhanyzójában mezítelenül agitálta az egyik demokrata képviselőt, hogy szavazzon az elnök akarata szerint. Vallásos zsidóként – aki 1991-ben az öbölháború idején önkéntesként belépett az izraeli hadseregbe – az sem volt kétes, hogy kinek a pártját fogja a közel-keleti kérdésben, amit az édesapja kürtölt világgá egy arabellenes éltől sem mentes nyilatkozatában. Ha egyéniségét összevetjük utódjáéval, a tapasztalt, de csendes, és jóval idősebb Pete Rouse-éval, az elég egyértelmű jelzés arra nézve, hogy az oly nagy dinamikával betört fekete elnök mintha immár végleg defenzívába szorult volna.
Persze Rahm Emanuel célja, a chicagói polgármesterség nem lebecsülendő tétel. Egyéni karrierjét tekintve semmiképp, de a demokraták és talán a most elhagyott elnök jövője szempontjából sem – bármennyire is naivul hangozzék ez egy olyan karakter kapcsán, mint ő. Mert ugyan nagy űrt hagy maga után Obama oldalán, ám ha az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, a demokraták számára hagyományosan kulcsfontosságú városának vezetőjeként sem feledkezik meg egykori főnökéről, az kritikus hozzájárulás lehet annak 2012-es újraválasztási kampányához, amely most egyre reménytelenebbnek tűnik.
Addig persze még sok víz lefolyik a Potomacon, s az is biztos, hogy ezek a lépések már nem segítenek a párton a novemberi félidős törvényhozási választáson. Akárhogy is hívják az elnök kabinetfőnökét, minden jel arra mutat, hogy sor kerül a republikánusok visszatérésére alig két évvel azután, hogy úgy tűnt, George W. Bush távoztával ők is jó ideig kisebbségbe szorulnak mind a képviselőházban, mind a szenátusban. Obama embereinek paradox módon talán abban van az utolsó reményük, hogy az ellenzék soraiban zajló forradalom az ultrakonzervatív Teadélután mozgalom jelöltjeinek előretörésével még azokat a választókat is elbizonytalanítja, akiknek egyébként minden vágyuk a demokrata elnök megbüntetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.