Az OÉT előtt a második akcióterv

<p>Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén már tárgyalják a kormány adóintézkedéseit. A szakszervezetek közül a Munkástanácsok támogatja, a többiek elutasítják a terveket.</p>

Bákonyi Ádám
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú távon előnyös. Nem tartja elítélhetőnek és hosszú távon kedvező hatást tulajdonít a válságadóknak a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának elnöke. Rudnay János szerint az intézkedések talán jelenleg nem teljesen veszélytelenek, viszont új befektetőket hozhatnak Magyarországra. Megbízhatóságot jelent ugyanis, hogy a válságadók révén betartható az idei 3,8 és a jövő évi 3 százalékos hiánycél.

Egybeesik régi követelésünkkel, azaz a családok, a magyar gazdaság talpra állításával a kormány szándéka. A jelenlegi körülményekhez mérten a kabinet javaslatai összességében adekvát válasznak tűnnek erre az igényre – indokolta lapunknak Palkovics Imre, hogy az OÉT pénteki ülésén támogatják majd a kormány második akcióterv keretében bejelentett adóterveit. A Munkástanácsok elnöke üdvözölte a multicégek profitjának megadóztatását, egyrészt, mert a lakosságot már nem lehet tovább terhelni, másrészt pedig azért, mert a multik az elmúlt húsz évben csak profittermelésre használták a magyar gazdaságot, az itt keletkező nyereséget pedig kivitték az országból.
A munkavállalókra vonatkozó adóztatást a Munkástanácsok tudomásul veszi, mivel Palkovics szerint a személyi jövedelemadózás változtatása azt a célt szolgálja, hogy nőjön a vásárlóerő és a fogyasztás. A bérből és fizetésből élőknél hagyott adóforintok a gazdaságba áramolnak – akár fogyasztás, akár beruházás formájában –, és így a belső kereslet élénkítésén keresztül végső soron a gazdaság élénkülhet, ami közvetve a munkahelyek bővülését is eredményezheti – fejtette ki Palkovics.
A többi szakszervezeti konföderáció azonban elutasítja a kormány terveit, mondván, az igazságtalan az átlag-, illetve az alacsony keresetűekre nézve.
– Többkulcsos, progresszív adózást kellene bevezetni, amely arányosabb közteherviselést eredményezne – közölte megkeresésünkre Pataky Péter. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke elmondta, az egysávos adózás, valamint az adójóváírás csökkentése nettó keresetcsökkenést jelent a munkavállalók többségének, ezért az OÉT pénteki üléséig szakbizottságokban akarnak megoldást találni ennek elkerülésére. – A nettó bércsökkenésből az következik, hogy nagyon kemény bértárgyalásokra kell felkészülni. A jövedelemcsökkenést csak a bérek jelentős, bruttó emelésével lehet kompenzálni – mondta az MSZOSZ elnöke. Pataky Péter ugyanakkor pozitívan értékelte a minimálbér fogalmának módosítását és abban a garantált bérminimum intézményének megerősítését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.