Bernáth a bíróságon

Az elvi veszélye is elhárult annak, hogy az Erkel Színházban csákánnyal nekiessenek Bernáth Aurél falképeinek. A Szentivánéji álom freskó és Az ember tragédiája szekkó továbbra is védett tárgyegyüttes. A napokban a fővárosi közigazgatási bíróság helybenhagyta az erről szóló másodfokú közigazgatási határozatot. Igaz, nem valószínű, hogy az Erkel Színháznál buldózerek jelennének meg.

Tölgyesi Gábor
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk 2008 októberében kezdeményezte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál (KÖH) Bernáth Aurél falképeinek védetté nyilvánítását. A Gyurcsány-kormány 2008. szeptember 23-i ülése után jelentette be: úgy döntött, hogy dózerolják le a 2007 nyarán bezárt Erkel Színházat, és annak helyére magántőke bevonásával építsenek „kultúrplázát”. Lapunknak feltűnt, az Erkel esetleges bontásával együtt pusztulás fenyegeti Bernáth Aurél ott található falképeit. Kezdeményezésünk nyomán a KÖH Műtárgy-felügyeleti Irodája elindította a védési eljárást, a helyszínen szemlét tartott, majd a Magyar Nemzeti Galéria felkért szakértője és a Kulturális Javak Bizottsága úgy foglalt állást: a művek nemzeti értéket képviselnek. A teátrum tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., valamint az épület üzemeltetőjének, a Magyar Állami Operaháznak a főigazgatója, Vass Lajos 2009. március elején fellebbezett a védési határozat ellen a KÖH akkori elnökéhez. Miután Mezős Tamás a fellebbezést elutasította, 2009 őszén a fővárosi bíróság elé került az ügy. Miközben a „mindenről kétszer döntünk” jegyében Bajnai Gordon kormányfő az Operaház százhuszonöt éves fennállását ünneplő gálán 2009 szeptemberében „újabb” bejelentést tett: a kormány határozott arról, hogy a Köztársaság téren operajátszásra is alkalmas, sokfunkciós épületet emeltet az „Erkel Ferenc Színház” helyén. A két határozat egyben különbözött: előbbi 19,3 milliárd, utóbbi legalább 80 milliárd forintjába került volna az adófizetőknek, ráadásul úgy, hogy az ingatlan 25 év bérleti viszony után is a magánberuházó tulajdonában maradt volna.
A beruházás elindítására nem maradt ideje a Bajnai-kormánynak, a választások után pedig az új parlament kulturális bizottsága a korábbi kormányok estleges viszszaéléseit vizsgálandó albizottságot állított fel: többek között azt kideríteni, valóban lebontásra szorul-e az Erkel Színház épülete. Több jel is arra utal, e kérdésben visszaélés történhetett. Júliusban a Főber Zrt. vezérigazgatója, Kemény Péter ugyanis arról számolt be a bizottságnak, hogy az Erkel épülete sosem volt életveszélyes – holott a teátrumot a cég építészeti szakvéleményére hivatkozva épp ezzel az indokkal zárták be. Augusztus elején a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, együttműködve a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, azért mutatott stoptáblát az előkészítés alatt álló beruházásnak, mert kiderült: a projektbe egyetlen magánberuházó szállt volna be, amelynek tulajdonosi hátterében offshore cégek is álltak, míg a beruházás a reálisnál legalább háromszor magasabb áron valósult volna meg. Bár hivatalos döntés még nincs az Erkel Színház sorsáról, művészek és kormánypárti politikusok nyilatkozatából arra lehet következtetni, a jövőre százéves teátrumot nem fogja lebontatni az új kormány.
Ennek ismeretében kicsit szürreális, hogy továbbra is folyt a Bernáth-falképek védettségét támadó per. E nyáron a bíróság engedélyével az alperes KÖH oldalán beavatkozóként szállt be a perbe a művész lánya, Bernáth Mária a művek védelmében. Jogi képviselőjétől, Vigh Károly ügyvédtől tudjuk, hogy a fővárosi közigazgatási bíróság a napokban helybenhagyta az arról szóló másodfokú, jogerős közigazgatási határozatot, hogy a két falkép továbbra is védett tárgyegyüttes – azaz csak egy helyen lehet megőrizni őket. Fellebbezésnek helye nincs. Új eljárást kell lefolytatni akkor, ha az Erkelt lebontanák, ennek valószínűsége azonban egyre csekélyebb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.