Bírálják a szlovák törvénymódosítást

Pataky István
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vegyes fogadtatásban részesült a pozsonyi nyelvtörvény módosítása. A Robert Fico fémjelezte magyarellenes politika egyik szimbólumának számító jogszabályból nem tűntek el a szankciók, igaz, a változtatás nyomán a kulturális tárca csak akkor büntethet, ha veszélyhelyzetre vonatkozó közérdekű információ esetében marad el a szlovák tájékoztatás. Bugár Béla, a Most – Híd párt elnöke szerint a módosítással megszűnik a félelem korszaka, s az emberek ezután nyugodtan használhatják anyanyelvüket. 2011 januárjától nem szabható ki bírság magánemberek és jogi személyek ellen, az önkormányzatokkal szemben viszont továbbra is fennáll a büntetés lehetősége. A Magyar Koalíció Pártja szerint a jogszabály továbbra is magyarokat félemlít meg. „Meggyőződésünk, a magyar polgármesterek és helyi képviselők pontosan tudják, mikor kell két nyelven tájékoztatniuk, hogy minden állampolgár otthon érezze magát az adott településen” – idézte a pozsonyi Új Szó Berényi József pártelnököt, aki az egyetlen elfogadható megoldásnak a törvény eltörlését tartja. Dusan Caplovic volt szlovák kormányfőhelyettes ugyanakkor úgy látja, Pozsony engedményt tett Budapestnek. Az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia párt képviselője azt mondta, a jogszabályt azért kellett sürgősen módosítani, mert Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter hétfőn Budapesten tárgyal.
Martonyi János külügyminiszter és a pozsonyi diplomácia vezetője ma áttekinti a két ország aktuális ügyeit, és kicseréli a ma-gyar–szlovák vízumképviseleti megállapodásról szóló jegyzékeket. Dzurinda egyébként benevezett a tegnapi budapesti nemzetközi maratonfutásra, a rajt előtt találkozott az eseményt megnyitó Schmitt Pál államfővel. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az MTI által idézett állásfoglalásában elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szlovákiai nyelvtörvény továbbra is büntetéssel sújtja a magyar nyelv használatát. „Megdöbbentő, hogy a Bugár Béla vezette Most – Híd szlovákiai vegyes párt megszavazta mindezt” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.