Éleződő vetélkedés

Luzskov leváltása először jelzi, hogy Medvegyev körül is alakul egy önálló hatalmi központ. Egy ilyen nehézsúlyú politikus eltávolításával az elnök megmutatta erejét, ami sokkolja a Putyin körüli csapatot, amely idáig azt gondolta, hogy Medvegyev csupán engedelmes báb – értékelte lapunknak a moszkvai polgármester lemondatásának politikai következményeit Alexander Rahr, a Német Külpolitikai Tanács (DGAP) Oroszországgal és Eurázsiával foglalkozó programjainak igazgatója.

Stier Gábor
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jurij Luzskov leváltása spekulációk sorát indította el. Az új erőre kapott kremlinológia toptémája a napokban, hogy Dmitrij Medvegyevnek ez a döntése a tandemen belüli erőviszonyok változásáról is árulkodik-e. Felmerül a kérdés, vajon az elnök maga, avagy Putyinnal egyeztetve döntött a moszkvai polgármester felmentéséről. „A döntést Medvegyev hozta meg. Az eltávolítás oka pedig egyértelmű, Luzskov beavatkozott a nagypolitikába. Azt a benyomást keltette, hogy nem akar engedelmeskedni Medvegyevnek, ezzel megkérdőjelezte az elnöki hatalom tekintélyét” – szögezi le a német elemző, megjegyezve, Luzskov elszámította magát, mert Putyin Medvegyevet támogatva kiállt a polgármester leváltása mellett.
Ennek ellenére egyre többen vélik úgy, hogy az ügy többről szól, mint az orosz politikai élet egyik nagyágyújának leváltásáról, s hatással lehet a hatalmi eliten belüli viszonyokra is. „A tandem alapvetően egy csapatot alkot, kezdődik azonban a kampány, s úgy tűnik, mind Putyin, mind pedig Medvegyev elnök akar lenni, s az elkövetkező hetekben, hónapokban észrevehetően erősödni fog közöttük a verseny. Egyiküknek hátra kell lépnie, egyelőre azonban mindketten érezhetően ambicionálják a jelölést. Döntés még nincs a jövőről, így a politikai elitben kitapintható a tanácstalanság, s növekszik a feszültség. Ez érthető, hiszen mindenki a hatalom közelében akar maradni, s ha most rossz lóra tesz, az a karrierjébe kerülhet” – érzékelteti a téteket a Valdaj Klub oszlopos tagjaként a kulisszák mögé is belátó politológus.
Eközben Luzskov láthatóan nehezen törődik bele leváltásába. Nyilvánosságra került, még menesztése előtt Medvegyevnek írt levelében óva intette az elnököt, hogy az ellenzéki követelések csapdájába esve lépjen, most pedig, mint Joszif Kobzon énekes, a moszkvai duma képviselője, Luzskov személyes barátja az Interfax hírügynökséggel közölte, a polgármester bírósági úton támadja meg az államfő döntését. Sokan tartanak attól, hogy elbizonytalaníthatja a közéletet, ha Luzskov valamiféle politikai játékba kezd. „Ennek csak korlátozott hatása lehet. Luzskov ugyan nem akar lelépni, de aligha fog már komoly szerepet játszani a politikai életben. Ő azért nem Jelcin, aki annak idején tengelyt akasztva Gorbacsovval, a figyelem középpontjába került!” – fogalmaz az Oroszországot jól ismerő szakértő.
Az elemzők közben már az utód személyét találgatják, egyúttal ebből próbálva következtetni az erőviszonyok alakulására. Emlegetik Szergej Szobjanyint, a kormányapparátus vezetőjét, s Szergej Sojgut, a rendkívüli ügyek miniszterét is, akiket Putyin embereiként tartanak nyilván. Rahr szerint nehéz eldönteni, ki Putyin, s ki Medvegyev embere, azt viszont lehetségesnek tartja, hogy a kellő közigazgatási tapasztalattal és a főváros irányításához elengedhetetlen tekintéllyel bíró Szobjanyin kerül Moszkva élére.
Az igazi kérdés azonban az, hogy ki vezeti az országot 2012 után. Ennek megválaszolása azonban még korai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.