Elkapták a „feketéző” favágókat

Feketevágásnak esett áldozatul 150-300 akácfa Dunakeszi határában. A rendőrség tetten érte az illegális vágást végző munkásokat. Az elkövetők tehát ismertek, az illetékes erdészeti hatóság pedig nagy összegű bírság kiszabására készül. Az önkormányzat is vizsgálódik az ügyben.

Nagy Áron
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős összegű bírságra számíthatnak a Dunakeszi délkeleti szegletében lévő, úgynevezett téli pályán csaknem egy hónapon át „dolgozó” favágók – közölte lapunkkal Klemencsics András. A Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal erdészeti igazgatója elmondta: az illegális kitermelés ügyében még tart az eljárás, annyi azonban már megállapítható, hogy ötven-száz köbméternyi, azaz százötven-háromszáz fát – zömében akácot – vágtak ki a területről. A szakhatóság helyszíni bejárást tartott, ismertek az elkövetők, akiket eltiltottak a további szabálysértéstől, s a pontos kárfelmérés után postázzák nekik a büntetést; szükség esetén a telektulajdonosnak pedig előírják majd a kivágott fák pótlását – tette hozzá az igazgató.
Dunakeszi lakói közül sokan szeretnek kijárni az egykori lovas gyakorlótérhez futni, kutyát sétáltatni vagy egyszerűen csak sétálni – meséli egy lelkes helybéli természetvédő. Sarkadi Márton szerint az emberek augusztus végén figyeltek fel arra, hogy a korábban csendes zöld területen bőgnek a láncfűrészek, dőlnek a fák. A megritkított erdősáv Pest közelében az egyik utolsó összefüggő, nagyméretű sztyeppfoltot védi az alig pár száz méterre futó M2-es autóút zajától, porától, varázslatosan nyugalmas hangulatot teremtve. Mindez azért is szükséges, mert ez a terület ad helyet a pesti–solti síkság őshonos élővilágának. A napi két-három órás, általában kora reggel végzett munka sokaknak gyanús volt, hiszen a valamirevaló fákat kivágták, a semmit nem érő bozótot s a levágott lombot otthagyták. Más helyeken mindent letaroltak, tátongó krátert hagytak maguk után a dolgos kezek – elevenítette fel a történteket Sarkadi Márton. Hozzáfűzte: ezért aztán értesítették a rendőrséget. A rendőrök a helyszínre érve igazoltatták a favágókat, ám az erdőirtás hamarosan folytatódott, egészen szeptember közepéig.
Lapunk úgy értesült, hogy az igazoltatott favágók azt állították: van engedélyük, amelyet a dunakeszi jegyző állított ki nekik, a munkálatot pedig a telektulajdonos rendelte meg tőlük. Kérdésünkre az erdészeti hatóság igazgatója elmondta: ő is hallott az esetről, de bizonyítani nem tudja a híresztelés igazát.
Illés Melinda, Dunakeszi jegyzője ugyanakkor azt közölte, hogy a polgármesteri hivatal vizsgálja a történteket, jelenleg még nem áll rendelkezésükre kellő információ, de az eljárás lezárása után tájékoztatni fogják a közvéleményt. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pedig annyit közölt: mivel az illegális fakitermelés Dunakeszi külterületén történt, az ügyben a területileg illetékes erdészeti hatóságnak kell eljárnia, így az adatokat átadták nekik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.