Emberi mulasztás a katasztrófa oka

Megkezdődött a károk felmérése a hétfői iszapömlés által sújtott területeken – jelentette be tegnap Pintér Sándor. A belügyminiszter leszögezte, mivel természeti katasztrófa nem történt a környéken, így egyértelmű, hogy emberi felelősséget kell keresni. Ennek érdekében az országos rendőrfőkapitány a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) jelölte ki, hogy megállapítsa, milyen emberi mulasztás okozta a gátszakadást.

Mizsei Bernadett
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenkit megnyugtatok abban a tekintetben, hogy a veszélyhelyzet figyelése, érzékelése a nap 24 órájában, az óra minden percében biztosított – szögezte le a tárcavezető. A helyszínen ugyanis őrséget állítottak a 10-es tározó gátjaira. Az itt dolgozók állandó rádió-összeköttetésben vannak a telephelyen működő törzsekkel, amelyek vészhelyzet esetén szirénával jeleznek a lakóknak.
Pintér Sándor kitért arra is, hogy a folyók, patakok pH-értékét folyamatosan ellenőrzik, ugyanis az elszabadult iszap rendkívül lúgos kémhatású. – Olyan, környezetre nem káros ellenanyagokat szórtunk a folyókba, amelyek megkötik az iszapot. Reményeink szerint így már nem juthat el a veszélyes anyag a Dunába – közölte. Tájékoztatásul elmondta, hat-hétszázezer köbméter vörösiszap zúdult Kolontárra, Devecserre és Somlóvásárhelyre. Ez tíz hektáron terült el, 298 házat érintve. Eddig négy halálos áldozata van a tragédiának, három embert még mindig keresnek. A hatóságok hétszáz fő elhelyezéséről gondoskodtak az elmúlt időszakban; amely szám a későbbiekben a rokonokhoz, lakókhoz történő áthelyezésekkel csökkent. A kiköltöztetett lakók egyelőre nem térhetnek vissza házaikba, csupán meghatározott időre engedik be őket a lakóingatlanokba. Értékeikről állandó rendőri felügyelettel gondoskodnak. A belügyminiszter újságírói kérdésre kitért arra is, hogy a tározót üzemeltető vállalatnak harmadik személlyel szembeni károkozásra nincs biztosítása, ezért a kormány a jövőben felülvizsgálja, hogy ez helytálló-e a veszélyes üzemek esetében.
Az MSZP eközben arról adott ki közleményt, hogy folyamatos tájékoztatást kér a belügyminisztertől, az LMP pedig bejelentette: az átszakadt zagytározót üzemeltető Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. privatizációs szerződésének nyilvánosságra hozatalát kéri Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztertől. Jávor Benedek, a párt országgyűlési képviselője tájékoztatóján elmondta: a szerződés nyilvánosságára azért van szükség, mert meg kell tudni, hogy az milyen biztonsági és kárelhárítási előírásokat tartalmaz. Ennek alapján ellenőrizni lehet, hogy maradéktalanul betartotta-e a cég a kötelezettségeit.

Győr-moson-Sopronban az iszap.
A Marcal folyón érkező vörösiszap-áradat a tegnapi előrejelzések szerint éjjel eljutott a Rábába, és a hét végén vagy a jövő hét elején távozik a megyéből a Dunán. Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság vezetője közölte: a Veszprém megyei Malomsokot már elhagyta a lúgos szennyezés „eleje”, de a Győr-Moson-Sopron megyei első falut, Mórichidát még nem érte el. Elmondta, a szabályok betartása esetén senkire nem jelent közvetlen veszélyt a vörösiszap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.