Európa hívja Medvegyevet

<p>Oroszországot közelítené Európához a franciaországi Deauville-ban tegnap Dmitrij Medvegyevvel kezdett megbeszélésein Angela Merkel és Nicolas Sarkozy. Az egymásrautaltság jegyében létrejött, s e felismerés szempontjából akár történelminek is mondható hármas csúcstalálkozó témái között szerepelnek az európai biztonság és a világgazdaság kérdései mellett a G8 és a G20 közelgő francia soros elnökségének feladatai is.</p>

Stier Gábor
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa és Oroszország is mind látványosabban megérti, hogy össze kell fogniuk, amennyiben nem akarnak marginalizálódni az átalakuló világrendben. Európa számára Moszkva ma már nem ellenség, sokkal inkább partner mind a gazdasági, mind pedig a biztonsági kérdésekben, miközben az atlanti viszonyban egyre kevesebb a tartalék. Ugyanígy Moszkva sem versenyképes az ország európai technológia és tőke nélkül lényegében esélytelen modernizációja nélkül, s bár ez fel-felvetődik, stratégiai értelemben nem jelent számára igazi alternatívát a Kelet felé fordulás sem. A helyzet tehát adott, s e közeledés első igazán látványos megjelenítése e csúcs.
A deauville-i hármast persze korántsem nézi mindenki jó szemmel. Kína érthetően jobban szeretné, ha Oroszország önálló játékosként, azaz lényegében esélytelenül jelenne meg a nemzetközi porondon. Az Egyesült Államoknak sem igazán érdeke ez a nagy egymásra találás, ám a korábbinál kevésbé ódzkodik az ilyenfajta eurázsiai közeledéstől. Valójában nem nagyon érdekli most ez a régió, ami kifejeződött abban is, hogy Obama távol maradt a berlini fal leomlásának idei évfordulós ünnepségeitől. No, meg félnie sem nagyon kell ettől a még csak bimbózó együttműködéstől, hiszen ma e térség mindkét pólusán barátian, illetve konstruktívan viszonyulnak hozzá. Bizalmatlanul nézi a nyugati nyitást az oroszok egy része, s nincs egyetértés e kérdésben magában az Európai Unióban sem. Különösen a volt szovjet érdekszféra nézi aggódva e nászt. Egyrészt még érzékenyebbek az értékbeli különbségekre, másrészt a régi reflexekből adódóan érthetően erősebbek biztonsági fenntartásaik. Mint szakértők rámutatnak, három érdekcsoport különíthető el Európán belül, amelyek eltérően viszonyulnak Oroszországhoz is. A már említett közép- és kelet-európaiakon kívül ott vannak az „atlantisták”, élükön Nagy-Britanniával és a Benelux államokkal, végül a pragmatikus Berlin–Párizs-tengely, kiegészülve mediterrán szövetségeseikkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.